Liczba wyników: 10939
Spożywanie substancji pochodzących ze stewii jest bezpieczne – orzekła Unia Europejska w 2011 roku. Mimo tego stewia, jak wszystko, co nowe, wciąż budzi kontrowersje.
Cukier to jeden z najbardziej znanych składników naszych diet żywieniowych. Nie jeden raz słyszeliśmy, że cukier to "biała śmierć" i powinniśmy się jego wystrzegać. A jak jest naprawdę? Czy cukier jest nam rzeczywiście niezbędny do życia?
Ma prawie trzy razy mniej kalorii niż cukier, nie podwyższa poziomu cukru we krwi, nie powoduje próchnicy – mowa o tagatozie, nowej alternatywie dla białego cukru. Jakie właściwości ma ta substancja i dlaczego jest dobrym zamiennikiem sacharozy?
Rośliny strączkowe mogą być bardzo pomocne w zmniejszeniu poziomu cukru we krwi, co chroni przed zaburzeniami metabolicznymi, w tym cukrzycą.
Według Światowej Organizacji Zdrowia dostarczamy sobie zbyt dużo cukru w diecie i więcej energii powinniśmy zyskiwać z innych składników odżywczych. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ cukier nie znajduje się jedynie w produktach, które kojarzymy jako słodkie, np. słodyczach, ale „ukryty" jest w rozmaitych artykułach, m. in. ketchupie, sosach, etc. Warto jednak szczególnie uważać na ilość cukru w diecie, bo jego nadmiar może silnie zaburzać pracę organizmu.
Jeśli musisz ściślej kontrolować poziom cukru we krwi, zaserwuj sobie na śniadanie awokado, dzięki temu łatwiej będzie zadbasz o odpowiednią ilość glukozy.
Google przedstawił projekt inteligentnych soczewek wyposażonych w mikroprocesory, dzięki któremu chorzy na cukrzycę będą mogli kontrolować poziom cukru.
Zastrzyki z roztworu cukru wydają się pomagać w łagodzeniu bólu i sztywności kolan związanych z chorobą zwyrodnieniową stawów.
Nadmiar cukru jest szkodliwy. To wiedzą dziś niemal wszyscy. Okazuje się, że może być także jedną z przyczyn śmiertelnych kłopotów z sercem.
Nowe wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że jemy zbyt dużo cukru. Powinniśmy ograniczyć jego spożycie do zaledwie 5 do 10 procent całkowitej ilości dostarczanych kalorii.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem