Liczba wyników: 938
Przez większą część roku pogoda nas nie rozpieszcza, co więcej, nie każdy jest szczęśliwym posiadaczem domu z ogrodem, a balkony w blokach są niewielkich rozmiarów, nic więc dziwnego, że spędzamy dużo czasu w pomieszczeniach. Tymczasem przebywanie na świeżym powietrzu jest o wiele korzystniejsze i to zarówno dla zdrowia fizycznego, jak i psychicznego.
Nietolerancja laktozy dotyczy 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% dorosłych. Coraz częściej szukamy produktów mogących zastąpić mleko krowie i jego przetwory. Producenci żywności wychodzą nam naprzeciw i produkują mleko i nabiał bez laktozy oraz roślinne zamienniki mleka. Pojawiły się również suplementy z laktazą ułatwiającą trawienie nabiału. Z dietetycznego punktu widzenia nie jest to rozwiązanie problemu, dlatego warto zapoznać się z asortymentem napojów roślinnych oraz przyjrzeć się bliżej roślinnym źródłom wapnia.
Wiadomo, że siedzący styl życia sprzyja wielu chorobom, w tym problemom z układem sercowo-naczyniowym. Okazuje się jednak, że nie jest również dobry dla naszych zdolności poznawczych, bo negatywnie oddziałuje na mózg.
Krwawienie dziąseł może być skutkiem kilku czynników, m. in. stanu zapalnego w jamie ustnej, a także niewłaściwego szczotkowania zębów, czy niedobou określonych witamin. Najczęściej jednak wynika z nagromadzenie się kamienia nazębnego.
Wiosna początkowo nas nie rozpieszczała, jednak ostatnie dni obfitują w słoneczne godziny. Tym chętniej cieszymy się ładną pogodą i spędzamy czas na zewnątrz. To dobrze, z jednym zastrzeżeniem - trzeba pamiętać o ochronie przeciwsłonecznej. Niezbędne są tu oczywiście kremy z filtrem, ale nasza dieta także ma znaczenie dla reakcji skóry na światło słoneczne. Sprawdź, co warto wprowadzić w tym celu do jadłospisu.
Szkliwo zębów to najtwardsza tkanka ludzkiego organizmu. Spełnia bardzo ważne zadanie: chroni wnętrze zęba przed działaniem bakterii oraz czynnikami zewnętrznymi. Ta bardzo twarda powłoka chroni pod jednym warunkiem: o ile nie ma ubytków. A te mogą się pojawić, gdy o zęby nie dbamy.
Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów, korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Może także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wybranych chorób na przykład miażdżycy, a nawet niektórych rodzajów nowotworów. Czym są karotenoidy, gdzie ich szukać i dlaczego są cenne w codziennej diecie?
Jeśli często jesz czerwone, przetworzone mięso, narażasz swoją wątrobę na poważną chorobę. Częste jedzenie czerwonego przetworzonego mięsa ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby.
Aż 10 procent mieszkańców Unii Europejskiej w różnym wieku doświadcza utraty słuchu w stopniu poważnie utrudniającym codzienne życie. Problem niedosłuchu jest często bagatelizowany, co niestety może przyczyniać się do izolacji społecznej oraz depresji osób niesłyszących.
Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi