Liczba wyników: 609
Jedzenie dawno przestało być po prostu sposobem na pozbycie się głodu. Dziś dąży się do tego, by codzienne menu nie tylko spełniało wskazania odżywcze, ale było ciekawe, a dania w nim zawarte przynosiły jednocześnie doznania estetyczne. Okazuje się też, że jedzenie silnie wiąże się z emocjami.
Ryby przydają wielu korzyści prozdrowotnych i dlatego nie tylko organizacje pozarządowe, ale nawet władze promują dietę bogatą w ryby. Przykładem może być np. popularna w Polsce kampania edukacyjna pod hasłem "Ryba wpływa na wszystko" Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ostatnie badania wykazały, że jedzenie ryb wiąże się z mniejszym ryzykiem niewydolności serca u starszych kobiet.
Kobiety po menopauzie, które jedzą produkty bogate w potas, rzadziej mają udary niż ich rówieśniczki serwujące sobie dania z mniejszą ilością tego pierwiastka.
Piosenka śpiewana przed jedzeniem sprawia, że tort urodzinowy lepiej smakuje. Okazuje się, że określone rytuały wykonywane przed jedzeniem „poprawiają" smak dania.
Ogłoszono wyniki europejskiego rankingu (Euro Health Consumer Index 2009), oceniającego jakoś służby zdrowia. Polska uplasowała się na 26 miejscu, wśród 33 krajów, biorących udział w rankingu. Pierwsze miejsce zdobyła Holandia, za nią w kolejności uplasowały się Dania, Islandia i Austria.
Żółty ser to jeden z najpopularniejszych składników naszej diety. Chętnie przygotowujemy z nim kanapki, rozmaite przekąski, dania obiadowe. Jest niezastąpiony na pizzy i w fondue.
Rozpoczął się sezon na dynie i warto wykorzystać przepisy na dania z tym smacznym i zdrowym warzywem. Choć okazuje się, że dynia może mieć i inne zastosowania.
Kto z nas tak naprawdę nie chciałby pozostać w miejscu, w którym spędza udany urlop? Nadal rozkoszować się pięknymi widokami, smakując regionalne lub egzotyczne dania i zachwycając się aromatycznymi zapachami?
Chrupiące i aromatyczne dania z patelni kuszą smakiem i zapachem, któremu trudno się oprzeć. Jednak bardzo ważne dla naszego zdrowia jest by smażone potrawy były przygotowywane we właściwy sposób i na odpowiednim tłuszczu.
Smażenie jest niezdrowe? Wcale nie musi takie być. Wystarczy odpowiednia patelnia, dobry olej i przestrzeganie kilku istotnych zasad w kuchni. Dzięki temu dania będą niskokaloryczne, a jednocześnie zachowają wyśmienity smak i aromat.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji