Liczba wyników: 2736
Od czasu do czasu każdy ma ochotę na odpoczynek od dogłębnie poznanej domowej kuchni i chętnie wybiera się do restauracji, by spróbować czegoś nowego lub wykwintnego. Jednakże zbyt częste stołowanie się „na mieście" może skutkować nadwagą...
Święta sprzyjają rodzinnym posiłkom i choć bożonarodzeniowy okres nierzadko wiąże się z nadmiernym raczeniem się rozmaitymi smakołykami, generalnie jedzenie wraz z rodziną wspiera zdrową dietę.
Myślenie o przyjacielskiej miłości ma znaczenie dla wyborów dietetycznych, odkryli uczeni.
Chcesz schudnąć? Musisz się trzymać kilku prostych zasad dietetycznych. Określone, nieskomplikowane reguły sprawią, że łatwiej będzie odzyskać/zachować ładną sylwetkę i cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Witamina A jest istotna dla funkcjonowania układu krążenia, poprawia odporność oraz korzystnie wpływa na wzrok.
Jedną z witamin, które powinny znajdować się w codziennie spożywanym pokarmie jest witamina F.
Jak wynika z raportu firmy PMR „Rynek suplementów diety w Polsce 2009" w ubiegłym roku wartość rynku suplementów diety w Polsce przekroczyła 1,7 mld zł, czyli wzrosła o 24% w stosunku do roku 2007. Zdaniem specjalistów rynek ten będzie się wciąż rozwijał, a produktami, których będziemy kupować najwięcej, będą suplementy zawierające kwasy omega-3 i omega-6, a zwłaszcza preparaty z tej grupy wpływające na serce i układ krążenia.
Koniec z lekarzami reklamującymi suplementy diety - powstaje Kodeks Dobrych Praktyk Reklamy Suplementów Diety. Branża opracowała samoregulację, by uporządkować i wprowadzić wysokie standardy dotyczące sposobu komunikacji, promocji i reklamy. Ma ona zapewnić konsumentowi rzetelną i jasną informację dotyczącą tej kategorii produktów spożywczych.
Suplementy diety, czyli preparaty mające poprawić zdrowie i samopoczucie kupić można w każdej aptece, jak wykazały badania zainteresowanie tego typu środkami rośnie, szacuje się, iż do końca 2007 roku sprzedaż suplementów wzrośnie o 25 %.
Orzechy ziemne, zwane też arachidowymi, to skarbnica kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegających miażdżycy i chorobom układu krwionośnego. Dzięki licznym składnikom odżywczym są szeroko polecane, powinny w jakiejś formie stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność