Liczba wyników: 8042
Każdy kto bierze leki na nadciśnienie lub te obniżające poziom cholesterolu powinien unikać soku z grejpfruta, który w połączeniu z niektórymi lekami może być bardzo niebezpieczny. Badania pokazują, że substancje znajdujące się w grejpfrucie mogą spowodować, iż zbyt duża część zażywanego leku zostanie wchłonięta do krwi.
Bardzo popularne ostatnimi czasy słowo „gluten” może wprowadzić zamęt w jadłospisie wielu miłośników świadomego odżywiania. Jednak czy każdy bez wyjątku powinien wykluczyć produkty mączne z codziennej diety? Czym tak naprawdę jest gluten oraz jaki wywiera wpływ na kondycję naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania pozwolą nam wprowadzić równowagę do codziennej diety, poprawiając zarówno stan naszego zdrowia, jak i samopoczucie.
Jaki jest Polak, a jaki Europejczyk A.D. 2009? Czy zmieniło się nasze postrzeganie samych siebie? Odpowiedzi na te pytania dostarczają wyniki 9. już edycji największego europejskiego badania European Trusted Brands 2009 przeprowadzonego w Europie przez Reader's Digest.
Jaki portret niepełnoprawnych wyłania się z mediów? Jak media ich postrzegają i jaki ich wizerunek propagują? Na pytania tego rodzaju odpowiada książka Bartosza Szpurka, dziennikarza „Dzień Dobry TVN”, „Niepełnosprawni w środkach społecznego przekazu".
Wśród dużej części społeczeństwa istnieje przekonanie, że o prawidłowy stan wapnia we krwi powinny dbać tylko dzieci i młodzież. To nieprawda. Wapń jako jeden z podstawowych budulców organizmu powinien być mu dostarczany na odpowiednim poziomie przez całe życie. Niedobory tego składnika mineralnego mogą przyczyniać się do osteoporozy, nadciśnienia czy zaburzenia pracy układu nerwowego. Dlaczego wapń jest taki ważny i jak dostarczać go do organizmu?
Często mówi się o cholesterolu, znacznie rzadziej o trójglicerydach, rodzaju tłuszczu we krwi i tkankach (głównie w tkance tłuszczowe) złożonym z cząsteczek stanowiących sposób na przechowywania nadmiaru kalorii. Warto więc wiedzieć, jaki mają wpływ na zdrowie i jak zmniejszyć ich ilość.
Historycy z Austrii, Holandii i Wlk. Brytanii połączyli swe siły, aby zbadać sposób, w jaki społeczeństwa średniowieczne wykorzystywały przeszłość do ustalenia poglądów na temat ludzi i ich tożsamości oraz w jaki sposób te poglądy nadal odgrywają ważną rolę w dzisiejszym społeczeństwie.
Komórki regeneracyjne i macierzyste pozyskiwane z krwi lub tłuszczu pacjenta zyskują coraz większą popularność w odmładzaniu. Nie wszyscy jednak mają świadomość, że komórki te równie skutecznie leczą łysienie, a nawet regenerują stawy. W jaki sposób działają? Kiedy warto zdecydować się na zabieg z ich użyciem?
Tłuszcz, cukier i cholesterol, oto trzy główne „składniki” powodujące wyniszczenie mózgu, co prowadzi do różnych form demencji, w tym do choroby Alzheimera.
Cukrzyca typu 2 jest chorobą cywilizacyjną, co oznacza że oprócz predyspozycji genetycznych wpływ na jej powstanie ma styl życia, który prowadzimy. Częstą przyczyną cukrzycy może być utracenie przez komórki zdolności reagowania na insulinę i nie wychwytywania krążącego we krwi cukru. Krew z której cukier nie jest pobierany podstępnie niszczy nerki, serce, wątrobę, naczynia krwionośnie, a także system nerwowy. Z reguły zaleca się osobom cierpiącym na insulinooporność lub cukrzycę typu 2 ostrożne spożywanie owoców. Badania jednak pokazały, że pewna grupa owoców może nawet pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2. Owoce te to borówki.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem