Liczba wyników: 333
Skonstruowanie odpowiedniej diety nie zależy jedynie od wiedzy i zdolności konsumentów, duży wpływ na codzienne menu mają ceny żywności. Ludzie na całym świecie zmieniają swoje nawyki żywieniowe z powodu rosnących cen żywności, wynika z sondażu przeprowadzonego w 17 krajach przez Oxfam (międzynarodowa organizacja humanitarna zajmująca się walką z głodem na świecie).
Żurawina pomaga leczyć problemy z pęcherzem, odkaża gardło oraz jamę ustną, przyspiesza neutralizację trucizn w organizmie, zawiera silne antyoksydanty, jest źródłem wielu witamin i minerałów.
Nauka daje nowe możliwości. Dziś wiedza na temat zbilansowanej diety i wpływu stylu życia na samopoczucie i funkcjonowanie jest powszechna. Coraz więcej ludzi ma dostęp do wyników bieżących badań na temat związku diety i ryzyka rozmaitych chorób. Okazuje się np. że niektóre produkty powinny znaleźć stałe miejsce w menu osób chorujących na nadciśnienie.
Trądzik pospolity jest jedną z najczęstszych chorób skóry. Uważa się, że dotyczy 80% populacji w wieku między 12-30 rokiem życia. Występuje z taką samą częstotliwością zarówno u kobiet jak i mężczyzn, chociaż chłopcy mają trądzik o bardziej nasilonej postaci. U 15% pacjentów trądzik ma ciężki przebieg, wymagający leczenia ogólnego.
Blisko połowa osób biorących udział w ankiecie ING nie byłaby zainteresowana skorzystaniem z przedstawionej ostatnio przez ministra Michała Boniego propozycji rocznego urlopu w zamian za oddalenie o rok momentu przejścia na emeryturę – w tym co druga z obawy o swoje miejsce pracy.
Na to pytanie zamierzają już w najbliższą niedzielę odpowiedzieć przecząco uczestnicy akcji przeciw homeopatii. W ramach akcji połkną zawartość całych opakowań tabletek homeopatycznych.
Sytuacja na Haiti nadal jest dramatyczna, minął już rok od tragicznego trzęsienia ziemi, a nadal wiele osób i przede wszystkim dzieci potrzebuje pomocy.
Lista korzyści prozdrowotnych u osób, które decydują się rzucić palenie jest obszerna, teraz można do niej dopisać poprawę poziomu cholesterolu, twierdzą uczeni.
Nowe leki pomagają walczyć z zagrażającymi życiu zakrzepami w żyłach, czytamy w e właśnie wydanym numerze „The New England Journal of Medicine".
Główki czosnku cieszą się popularnością w kuchni jako źródło niezwykłego smaku i zapachu. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie przygotowania określonych zup, sałatek, czy mięs bez kilku ząbków czosnku. Warzywo cenione jest jednak nie tylko ze względu na przymioty kulinarne, sięgali po nie już starożytni z powodu jego prozdrowotnych właściwości.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność