Liczba wyników: 7838
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO), ponad 3 miliony przypadków śmierci na całym świecie jest spowodowanych szkodliwym działaniem alkoholu.
Stres w miejscu pracy może być tak ryzykowny dla zdrowia jak bierne palenie, wynika z przeglądu badań naukowców z Harvard Business School i Stanford University.
Beztroskie dzieciństwo spędzone pod opieką kochających rodziców czy dziadków to nie tylko miłe wspomnienia w dorosłym życiu, okazuje się, że ma ważny wpływ na stan zdrowia w życiu dojrzałym.
Na całym świecie kobiety żyją dłużej niż mężczyźni na całym świecie, chociaż różnice te najbardziej są widoczne w bogatych krajach - wskazuje raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
24-go marca obchodziliśmy Światowy Dzień Guźlicy (ang. World Tuberculosis Day). Nowe wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mają pomóc przyspieszyć wysiłki na rzecz zapobiegania zachorowaniu na gruźlicę poprzez leczenie zapobiegawcze.
Liczba kroków, które należy wykonać każdego dnia, aby zacząć dostrzegać korzyści dla swojego zdrowia, jest niższa niż wcześniej sądzono. Warto jednak pamiętać, że więcej spacerów to wyższe szanse na zdrowsze i dłuższe życie.
Oświetlenie na oddziale intensywnej terapii wpływa na samopoczucie pacjentów - oddziałuje na ich stan nawet po roku od zakończenia hospitalizacji. Przy oświetleniu dostosowanym do pory dnia stan zdrowia poprawia się nawet u pacjentów, którzy są ledwo przytomni w chwili przyjęcia na oddział.
Prawie dwie trzecie (65%) dorosłych Polaków negatywnie ocenia publiczną służbę zdrowia, a prawie połowa (46%) źle ocenia działania rządu w sprawie jej naprawienia. W ciągu ostatniego roku 40% badanych płaciło „z własnej kieszeni” za usługi medyczne - tak wynika z badania przeprowadzonego dla serwisu ciekaweliczby.pl.
Podwyższenie progu opłacalności dla leczenia ostatniego rzutu, brak wpływu nowelizacji ustawy refundacyjnej na sytuację pacjentów stomijnych oraz gotowość do wdrożenia dwóch kolejnych postulatów pacjentów onkologicznych – to wynik spotkania wiceministra zdrowia Krzysztofa Łandy z przedstawicielami organizacji wspierających osoby z chorobami nowotworowymi.
Decydującą szczyptą, która kształtuje finalny smak potraw, jest najczęściej starannie skomponowana mieszanka przypraw. Niemniej poza aromatycznymi ziołami, równie duży wpływ na oblicze dania mogą mieć nasiona. Niepozorne ziarenka nie powinny być traktowane w kuchni z pobłażliwością, ponieważ są zarówno apetyczne, jak i pełne cennych dla zdrowia dobrodziejstw.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję