Liczba wyników: 3556
W wyniku niedostatecznej ilości promieniowania słonecznego w okresie jesienno-zimowym w naszej skórze nie jest produkowana wystarczająca ilość witaminy D. Skutki tego niedoboru dotykają nas jednak przez cały rok, zwłaszcza gdy pozostałe miesiące roku są - jak obecnie - mało słoneczne.
Święta Wielkiej Nocy są czasem niezwykłym - po zimie budzi się do życia przyroda, dzień jest już dłuższy, aż chce się żyć! Wyczekujemy z niecierpliwością świątecznych dni, które są okazją do spotkań z bliskimi i wspólnego biesiadowania przy suto zastawionym stole. Ale dla naszej wątroby kilkudniowe obżarstwo nie jest dobrą perspektywą. Dlatego warto o niej pomyśleć zawczasu, jeszcze przed tym „ciężkim" okresem.
Z chorobami i męczącymi nas przypadłościami można walczyć na wiele sposobów. Najprostszą i ogólnie dostępną metodą jest… zwiększenie spożycia warzyw i owoców – naturalnych suplementów naszej codziennej diety.
W tym roku zima zaskoczyła nie tylko drogowców, ale nas wszystkich. Jej pierwszy atak mamy za sobą, warto przygotować się na kolejne. Niestety, ciepły szalik i czapka mimo, że są bardzo ważne, nie ochronią naszej twarzy przed niekorzystnym wpływem warunków klimatycznych.
W związku z ryzykiem powodzi IMGW wydał ostrzeżenia wszystkich stopni, w tym najwyższego, trzeciego, dla jedenastu powiatów na południu kraju. Przed finansowymi skutkami niszczącego działania wody właściciele nieruchomości mogą chronić swój majątek ubezpieczeniem. Do zakupu polisy na wypadek powodzi trzeba podejść ostrożnie, bo zakres ochrony znacząco różni się u poszczególnych ubezpieczycieli.
Prawie 70% badanych, biorących udział w sondażu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, deklaruje sympatię do tych produktów. Pomimo że stwarzają one szerokie możliwości kulinarne – jak twierdzi ponad połowa respondentów – najczęściej spożywane są w formie tradycyjnych ziemniaków z wody. Czy brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie?
Dziś ilekroć kupuje się ser, czekoladę, czy wędlinę, trudno mieć pewność czy nabywany produkt jest właśnie tym, czego się oczekuje. Artykuł nazwany czekoladą miewa niewielkie ilości kakao, wędliny zawierają nadmiar wody, a ser może być zrobiony z tłuszczu. Aby chronić konsumentów, Unia Europejska wprowadza nowe zasady etykietowania.
Czasami mniej znaczy więcej, a w tym przypadku także zdrowiej. Większość ludzi z rozrzewnieniem wspomina domowy, wiejski chleb. Jednak niewielu wie, że do prawdziwego i zdrowego wypieku, który długo się nie zepsuje potrzeba tylko 3 składników – wody, mąki i soli. W wielu polskich domach jest to podstawa kuchni, więc warto dowiedzieć się, na co zwrócić uwagę przy jego wyborze.
Mróz, plucha, silny wiatr... Zima nie oszczędza naszej skóry, a brak słońca i szaruga za oknem negatywnie wpływają na nasze samopoczucie. Troska o ładny wygląd to zatem nie tylko właściwa pielęgnacja ciała, ale również relaks dla duszy.
Odkryto powód, dla którego niektórzy ludzie są negatywnie nastawieni do wszystkiego, a inni zdają się wszystko lubić. Najwyraźniej wszystko to jest częścią naszej indywidualnej osobowości - wymiarem, który badacze nazwali „postawą dyspozycyjną".
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem