Liczba wyników: 916
Profesjonalnych masek jest relatywnie niewiele, a ciągle wszyscy muszą zakrywać usta i nos w miejscach publicznych. Jak czytamy w magazynie w ACS Nano, najlepszy materiał na samodzielne uszycie masek to połączenie bawełny z naturalnym jedwabiem lub szyfonem - może skutecznie odfiltrować cząsteczki aerozolu.
Niskie dawki potasu w diecie mogą zwiększać ryzyko udaru mózgu. Dołącz do jadłospisu fasolę, brokuły, banany i szpinak.
Wiadomo, że nowy koronawirus, tj. SARS-CoV-2, rozprzestrzenia się drogą kropelkową i najwyższe ryzyko innfekcji jest przy przebywaniu w pobliżu kichającej czy kaszlącej osoby chorej. Okazuje się jednak, że już mówienie i oddychanie skutkuje rozprzestrzenianiem wirusa.
W wieku kilkudzieięciu lat mózg zaczyna się kurczyć, a nasilenie tego zjawiska prowdzi do problemów z pamięcią i innymi problemami poznawczymi. Do pewnego stopnia mamy jednak wpływ na ten proces - ludzie, którzy jedzą dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.
Nowe badania pokazują, że większy obwód uda może mieć związek z niższym ciśnieniem krwi u osób z nadwagą lub otyłością.
Osłabienie węchu i smaku jest do pewnego stopnia związane z infekcjami COVID-19, mówią uczeni z University of California w San Diego.
Wyższy poziom dwutlenku azotu w powietrzu może mieć związek z dużą liczbą zgonów z powodu Covid-19, mówią uczeni z Uniwersytetu Marcina Lutra w Halle i Wittenberdze (MLU).
Wiele osób ma obawy dotyczące zdrowia, szczególnie podczas pandemii COVID-19, bo wirus może być groźniejszy dla tych, którzy już zmagają się z jakimiś problemami zdrowotnymi. Okazuje się, że bardziej narażeni na zwiększone ryzyko poważnych powikłań w przypadku zarażenia koronawirusem są pacjenci z nadciśnieniem
Wszyscy czekają na cieplejsze dni po sezonie jesienno-zimowym. Zbyt wysoka temperatura nie sprzyja jednak zdrowiu układu sercowo-naczyniowego.
Zanieczyszczenia powietrza stanowią ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Według uczonych, żyjemy średnio o prawie trzy lata krócej z powodu różnych zanieczyszczeń powietrza
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji