Liczba wyników: 385
Ciało wraz z wiekiem ulega zmianom, jednakże podczas gdy procesy biologiczne odgrywają w intensyfikacji tych zmian znaczną rolę, styl życia może znacznie wpłynąć na stopień „zużycia" organizmu.
To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie. Niestety, często dopiero choroba skłania nas do zastanowienia, czy nasz jadłospis jest odpowiedni. O tym, jak odpowiednio dobrana dieta może wpływać na nasze zdrowie i czy w ten sposób można zapobiec nowotworom, mówi Aleksandra Kapała, lekarz ze Szpitalnego Zespołu Żywieniowego w Centrum Onkologii - Instytucie w Warszawie.
Zmarł Sun Myung Moon, samozwańczy mesjasz, założyciel Kościoła Zjednoczeniowego, przyjaciel północnokoreańskich przywódców, jak również prezydentów USA. Miał 92 lat.
Świeżość i wyjątkowo soczysty aromat letnich owoców to coś, za co niewątpliwie kochamy kosmetyki do pielęgnacji ciała. Jeszcze lepiej, gdy zawierają naturalne ekstrakty z owoców, działające na skórę nawilżająco, odżywczo oraz regenerująco. Wspaniałe owocowe zapachy utrzymują się na skórze jeszcze długo po umyciu a skóra po zastosowaniu jest odświeżona i oczyszczona, delikatna i miła w dotyku.
Dla wielu ludzi pielęgnacja włosów ogranicza się do częstego ich mycia, stosowania odżywki, modelowania i podcinania w ulubionym salonie fryzjerskim. Tymczasem na wygląd czupryny istotny wpływ ma także sposób odżywiania się.
Ser żółty to produkt wyjątkowy. Zanim rozpoczęto jego produkcję na masową skalę, był towarem luksusowym. Dziś oryginalny wyrób niewiele ustępuje starożytnemu specjałowi, jest jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka, stanowi świetny dodatek do wina i ma wiele zastosowań kulinarnych. Tak wiele, że gotowanie i przyrządzanie posiłków, z nim w składzie, urasta do rangi prawdziwej sztuki. Poznajmy sekrety żółtego sera, jego rolę w zdrowej diecie, sposób przechowywania i savoir-vivre podawania.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia około 55% energii w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie powinno pochodzić z węglowodanów złożonych. Ich głównym źródłem są produkty zbożowe. W przypadku osoby dorosłej wskazane jest spożywanie co najmniej trzech do pięciu porcji pełnego ziarna dziennie.
Nowe badania opublikowane czasopiśmie „Gut" sugerują, że zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy może obniżyć ryzyko trzustki aż o 67 proc.
Morski świat glonów czyli alg, jest nie mniej zróżnicowany niż znana nam roślinność lądowa. Od wieków fascynuje ludzi zainteresowanych ich szerokim wykorzystywaniem. Te unikalne rośliny osiągają wielkość od kilku milimetrów do kilku metrów. Gromadzą wiele cennych minerałów co sprawia, że są istotne dla człowieka. Występują w morzach, oceanach, jeziorach, rzekach i wszędzie tam gdzie sprzyja im środowisko wodne. Z uwagi na ogromne wartości odżywcze, glony znalazły swoje miejsce w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, a także kosmetycznym.
Podczas wakacji nad morzem chętniej niż zwykle sięgamy po dania z ryb. Warto zatem wiedzieć, które gatunki są najzdrowsze i jak sprawdzić, czy ryba jest świeża.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi