Liczba wyników: 543
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas zadumy i rodzinnej atmosfery, ale także ucztowania przy suto zastawionym stole. Problemy ze wzdęciami i zaparciami towarzyszą w trakcie tych Świąt niestety większości z nas, a po nich nieraz pojawiają się dodatkowe kilogramy. Dla walczących z nadwagą to czas wyjątkowych pokus, a tym samym duże wyzwanie, aby się im nie poddać. Jak uniknąć przybrania na wadze w trakcie Świąt?
Okres świąt Bożego Narodzenia to czas magicznej atmosfery, prezentów, spotkań z najbliższymi i... suto zastawionego stołu. Większość z nas w Święta je dużo więcej niż zwykle, borykając się jednocześnie z problemami żołądkowymi lub wyrzutami sumienia. Jak tego uniknąć? Sprawmy, by świąteczne menu było lżejsze, ale bez uszczerbku dla jego wyjątkowego charakteru.
Kefir wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu. Od setek lat był jednym z najcenniejszych napojów jakie spożywali miejscowi matuzalemowie.
Robiąc zdjęcie potrawie, warto zadbać o elementy, które jeszcze ją uatrakcyjnią. Świetnym dodatkiem są świeże zioła czy akcesoria kuchenne, które wyróżnią nasz kadr spośród innych – podpowiada Maciej Zaczek, fotograf.
Każdy zna to uczucie, gdy po paru godzinach od kolacji myśli zaczynają krążyć wokół lodówki. Oczywiście wiadomo, że na 2-3 godziny przed snem najlepiej nic już nie jeść. Na jakie przekąski możemy sobie jednak pozwolić, jeśli czujemy, że żołądek zaczyna dopominać się o swoje?
Rośliny strączkowe, typu fasola, groch, soczewica, ciecierzyca czy soja, są w naszym kraju bardzo mało popularne, choć dietetycy jednomyślnie uznają je za obowiązkowy element zbilansowanej diety. Dlaczego i w jaki sposób włączyć je do jadłospisu? Komu szczególnie polecane są strączki? Co zrobić, by uniknąć problemów jelitowych po ich konsumpcji?
Jesienią i zimą powinniśmy dodatkowo chronić nasze zęby. Spadek temperatury, zimny wiatr i gorące napoje mogą sprawić, że nieraz poczujemy nagły i przeszywający ból zęba. Jak się przed tym uchronić? Przedstawiamy sześć prostych rad.
Zabiegi radioterapii są bezbolesne, jednak w ich trakcie, jak i po zakończeniu wystąpić mogą powikłania. Osobom leczącym nowotwór poprzez naświetlania doskwierać może popromienne zapalenie skóry, zmęczenie i zły nastrój, utrata apetytu czy nudności. W jaki sposób pacjenci mogą tym skutkom zapobiegać?
Jesienią wzrasta nam apetyt. Częściej sięgamy po słodkie i tłuste przegryzki. Eksperci radzą co zrobić by w okresie jesienno-zimowym czuć się dobrze, czyli: nie marznąć i... nie przytyć.
Nadmiar soli sprzyja nadciśnieniu, a ponieważ w naszej diecie ilości tej przyprawy zazwyczaj są znaczne, warto zwrócić większą uwagę na to, co jemy. Tych pięć wskazówek pomoże ograniczyć dawkę soli w codziennym jadłopsisie.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji