Liczba wyników: 1771
Każdy jest narażony na promieniowanie ultrafioletowe emitowane przez Słońce. Niewielka ilość tego promieniowania jest korzystna dla zdrowia, pełni zasadniczą rolę w produkcji witaminy D. Jednakże zbyt długie przebywanie w zasięgu promieni słonecznych może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych, najczęściej raka skóry i katarakty.
Nazwa grejpfruta pochodzi od angielskich słów: "fruit" - owoc i "grape" grono - ponieważ owoce są rozmieszczone na gałązkach po kilka sztuk gronami. Owoce grejpfruta zawierają 7% cukrów, 1% kwasu cytrynowego, witaminy z grupy B oraz witaminę C. W miąższu występują karoteny (głównie - lykopen) warunkujący jego zabarwienie. Występuje także gorzki związek - naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za lekko gorzkawy smak owocu, ale także za jego działanie wspomagające przemianę materii.
Szczepy bakterii opornych na leczenie to coraz większy problem w czasach, gdy leki zamiast stosować rozważnie, łykamy jak witaminy. W wyniku tego kryzys w zwalczaniu patogenów narasta, a wraz z nim liczba groźnych chorób, wobec których antybiotyki stają się bezsilne.
Witaminy często są przyjmowane przez ludzi, którzy ich potrzebują najmniej, sugerują nowe badania. Podobnie rzecz ma się z osobami, które zażywają suplementy z minerałami - jest bardziej prawdopodobne, że ludzie ci stosują dietę, dzięki której dostarczają sobie więcej minerałów niż osoby nie kupujące suplementów.
Mandarynki, grejpfruty, cytryny i pomarańcze, dzięki zawartości witaminy C, dobroczynnie wpływają na odporność naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości pektyn zmniejszają poziom tzw. złego cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo cytrusy zawierają beta-karoten, który działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.
Witaminy i minerały pełnią ważną rolę w organizmie człowieka. Wzmacniają układ odpornościowy, przeciwdziałają problemom z widzeniem czy zmniejszają podatność na depresję. W przypadku seniorów ich niedobory mogą być bardzo dotkliwe. Jak uzupełnić braki witaminowe, by osoby starsze dłużej mogły cieszyć się dobrym zdrowiem?
Witamina E jest istotnym elementem naszej diety, ponieważ ma wpływ na wiele funkcji organizmu. Zwalcza wolne rodniki tlenowych, które mogą szkodzić integralności błon komórkowych i tym samym jest znana jako silny przeciwutleniacz. Odpowiednia ilość witaminy E to dobre samopoczucie, ochrona przed demencją i młody wygląd.
W trosce o piękno włosów zbyt często skupiamy się na suplementach diety, zamiast czerpać witaminy i składniki mineralne w ich naturalnej postaci, a więc z codziennie spożywanych posiłków. Tymczasem zbilansowana dieta oraz pełnowartościowe posiłki stanowią podstawę zdrowych włosów.
Krótsze, jesienne dni i zimne poranki źle wpływają na naszą odporność i samopoczucie. Mniejsza ilość witaminy D, wytwarzanej w organizmie pod wpływem promieni słonecznych, znacząco wpływa na nasze funkcjonowanie – mamy mniej wigoru i najchętniej spalibyśmy do wiosny. Możemy jednak temu zaradzić. Jak? Po prostu jedzmy ryby.
Bez względu na wiek i ogólny stan zdrowia wielu ludzi regularnie przyjmuje jakieś leki, choćby suplementy, środki wspomagające odchudzanie, witaminy, etc. Aby medykamenty były skuteczne, powinny być zażywane ściśle w zgodzie z zaleceniami lekarzy. Zapominalstwo może zaprzepaścić skutki przyjmowania farmaceutyków.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem