Liczba wyników: 364
Ogórki są jednymi z najchętniej uprawianych warzyw na świecie. Nie bez powodu. Stanowią źródło ważnych składników odżywczych, produkt o dobrych efektach dla zdrowia i wyglądu oraz niezbędny składnik wielu smacznych potraw. Przejrzyj poniższą listę, a z pewnością zechcesz wzbogacić swoje menu o to warzywo.
Oswajanie starości, poprawa komfortu życia osób starszych – pomimo chorób i efektów upływu lat – to główny cel, który stawiają sobie organizatorzy kampanii społecznej „Zdrowi Wiekowi”, która została zainaugurowana wczoraj. Akcja adresowana jest przede wszystkim do osób, które mają pod opieką starszych rodziców czy krewnych.
Dieta o wysokiej zawartości tłuszczu i wysokiej kaloryczności może zwiększyć ryzyko śmiertelnego raka trzustki, wynika z badań przeprowadzonych na zwierzętach.
Piękny, biały uśmiech jest obiektem marzeń każdego z nas. Wielu chce uzyskać ten efekt bez wizyty u dentysty czy stosowania pasty do zębów. W sieci można znaleźć wiele domowych sposobów na wybielanie zębów z zastosowaniem cytryny, sody oczyszczonej czy węgla. Dentyści stanowczo odradzają tego typu kuracje – mogą one prowadzić do nieodwracalnych zniszczeń szkliwa.
Jesień to czas, kiedy przyroda szykuje się do zimowego spoczynku. Dla każdego właściciela ogrodu to czas intensywnych prac – trzeba bowiem odpowiednio zadbać o rośliny, aby bez problemów przetrwały mrozy. Jakie prace należy wykonać, aby skutecznie zabezpieczyć ogród przed zimą?
Zespół stopy cukrzycowej stanowi jedno z najczęściej występujących i najpoważniejszych powikłań związanych z rozwojem cukrzycy. Dotyczy 6 do 10 proc chorych. Zaburzenia zaczynają się od problemów z poruszaniem się, a ich efektem może być amputacja. Niemal 50 proc przypadków amputacji nóg w Polsce jest spowodowanych cukrzycą.
Jedzenie większej ilości świeżych owoców jest związane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, natomiast picie wielu soków owocowych ma odwrotny skutek...
Jeśli chcesz schudnąć czy po prostu pozostać zdrowym, sposób odżywiania się jest kluczowym czynnikiem. Odpowiednie składniki odżywcze nie tylko zmniejszają obwód w talii, ale także przydają energii, poprawiają nastrój i powstrzymują rozwój różnych chorób. Nie jest ważne jedynie co się je, ale kiedy, przekonują uczeni z Uniwersytetu w Tel Aviv.
Szczepienia przyczyniły się do ogromnego sukcesu w zakresie kontrolowania wielu wyniszczających chorób zakaźnych. Jednak nadal nie brakuje takich chorób czy patogenów, przeciw którym nie jesteśmy w stanie zbudować ochronnej odporności na całe życie. W toku są badania profesora Stipana Jonjica nad nowymi szczepionkami, mającymi zapewnić lepszą ochronę. Profesor Jonjic jest pierwszym chorwackim grantobiorcą Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ERBN), który realizuje swój projekt w Chorwacji.
Płyn do płukania jamy ustnej to nie fanaberia. Zrozumiesz to, gdy dowiesz się, że szczoteczka i pasta do zębów są w stanie usunąć z jamy ustnej zaledwie jedną trzecią bakterii. Całe kolonie bytujące na języku, wewnętrznej części policzków, podniebieniu i w przestrzeniach międzyzębowych zostaną nietknięte, chyba że sięgniesz po płukanki.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność