Liczba wyników: 1895
Co jeść? Czego nie pić? Jak chorować? Jak wyjść za mąż, jak się rozwieść, jak uprawiać sport, jak poprawić jakość snu, jak odpoczywać, jak żyć... Od polityków czy profesorów, po celebrytów, blogerów i uczestników telewizyjnych reality show. Poradniki piszą już wszyscy - i niemal wszyscy je czytają. Przedstawiamy najciekawsze naszym zdaniem publikacje poradnikowe.
Podejrzenie choroby nowotworowej jest bolesnym ciosem. Niezależnie od tego, czy dotyka ono bezpośrednio nas samych, czy też naszych bliskich, spanikowani próbujemy szukać pomocy i szybkiej odpowiedzi na pytanie – jestem chora/chory? Często w pierwszych chwilach czujemy się zagubieni, nie wiemy co robić, czego się spodziewać, jak będzie przebiegał sam proces diagnozy oraz ewentualnego leczenia.
Jeśli chorujesz na cukrzycę, odpowiedni styl życia pomoże ci niemal zapomnieć o chorobie, bo osłabi problemy z nią związane, w tym pozwoli uniknąć ewentualnych powikłań. Cukrzyca nie musi zaburzać dotychczasowego sposobu życia, trzeba jednak nieco się wysilić i zrezygnować ze złych nawyków, a wdrożyć nową, zdrowszą rutynę. Zobacz, co warto robić, a czego unikać.
Krem natłuszczający, nawilżający, matujący, do cery suchej, wrażliwej, naczynkowej. Dobranie odpowiedniego kosmetyku, zwłaszcza do pielęgnacji twarzy, to nie lada zadanie. Niezależnie od ceny produktu, należy dokonać zakupu, który zapewni cerze dokładnie to, czego potrzebuje. Sugestie koleżanki nie są wiarygodne – to, co sprawdziło się w jej przypadku tobie może nawet zaszkodzić. Pomóc mogą dermokonsultacje.
Jeśli smażone mięso na obiad to coś, czego nie potrafisz sobie odmówić, zastosuj do jego przygotowania oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy w celu zmniejszenia potencjalnych zagrożeń dla zdrowia. Jedzenie żywności, która została przygotowana z użyciem wspomnianych tłuszczów, nie jest związane z chorobą serca lub przedwczesną śmiercią, wynika z nowych badań opublikowanych w British Medical Journal.
Zimową porą mamy do dyspozycji mniejszy wybór produktów niż latem czy jesienią, ale w dzisiejszym zglobalizowanym handlu, nawet na lokalnym rynku można dostać to, czego brakuje w standardowym menu, zresztą to, co powszechnie oferowane, także może dobrze służyć naszemu zdrowiu. Poniżej cztery produkty, których obecność w zimowym jadłospisie powinna być obowiązkowa.
WHO szacuje, że cukrzyca dotyka prawie 60 milionów Europejczyków, z czego prawie 3 miliony stanowią Polacy. Dla pacjentów diabetologicznych oprócz stałego leczenia i zrównoważonej diety bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na skuteczność terapii jest aktywność fizyczna. Sport nie tylko pozwala choremu na kontrolę masy ciała, ale przede wszystkim regulację poziomu cukru we krwi.
Każdego roku ponad 10 mln osób na świecie, z czego prawie 60 tys. w krajach Unii Europejskiej, w tym około 7 tys. w Polsce dowiaduje się, że ma gruźlicę. Choć dzięki postępowi medycyny gruźlica z choroby dziesiątkującej społeczeństwa stała się chorobą uleczalną, jednak wciąż stanowi zagrożenie dla zdrowia. Między innymi dlatego, że wzrasta odsetek chorych zapadających na jej lekooporną odmianę.
Diety eliminacyjne są tematem często poruszanym w mediach. Dzieje się tak za sprawą alergii i nietolerancji pokarmowych, które z roku na rok dotykają coraz większej liczby osób. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej szacuje, że na terenie starego kontynentu na alergie pokarmowe choruje ponad 17 milionów osób, z czego 3,5 miliona to Europejczycy poniżej 25 roku życia.
Co roku, kiedy wreszcie nadchodzi czas letnich wakacji, łapczywie chłoniemy pierwsze promienie słońca. Jedyne, czego pragniemy po zimnych i ciemnych miesiącach, to ogrzać blade ciało centymetr po centymetrze. Jak reaguje skóra, przez długi czas skrzętnie chowana i odzwyczajona od przyjemnych, ale w nadmiarze groźnych promieni słonecznych? Wszystko zależy od odpowiedniego przygotowania się do tego gorącego flirtu ze słońcem.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję