Liczba wyników: 12495
Nowotwory stanowią obecnie drugą przyczynę (pierwsza to choroby serca i układu krążenia) śmierci w zakresie globalnym. Badania dowiodły, że poza czynnikami genetycznymi, na rozwój różnych form raka wpływ ma styl życia, w tym dieta. Poniżej przedstawiamy listę produktów, które wykazują silne działanie antynowotworowe.
Rak żołądka jest czwartą przyczyną śmierci nowotworowej u kobiet i mężczyzn. Jest najpowszechniejszy wśród osób po siedemdziesiątym roku życia. Jakkolwiek w rozwoju nowotworów określoną rolę odgrywają czynniki genetyczne, styl życia ma również ważny wpływ na ryzyko rozwoju raka. Zobacz, co możesz zrobić, by zmniejszyć prawdopodobieństwo tej choroby.
Rak jajnika to siódmy najczęstszy nowotwór u kobiet. Według statystyk Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund, WCRF), co roku diagnozuje się około 250 tysięcy nowych jego przypadków. Jakkolwiek wczesne objawy choroby są zwykle mało dostrzegalne, warto zwrócić uwagę na wszelkie niepokojące symptomy, by móc dostatecznie wcześnie zareagować. Sprawdź, jakie są oznaki rozwoju tego raka.
Resveratrol - związek obecny w czerwonym winie może znaleźć zastosowanie w leczeniu raka trzustki.
Uczeni odkryli, że lek stosowany na raka pomaga również odbudować system odpornościowy. Może go uczynić tak efektywnym, jak u osoby młodej.
Im szybciej następuje diagnoza raka jelita grubego, tym większa jest szansa na wyzdrowienie. Warto więc znać objawy, by bezzwłocznie podjąć ratujące życie leczenie.
Dotychczas wiadomo było, iż rozwojowi wielu chorób sprzyja nawaga. Najnowsze badania wykazały, iż chcąc uniknąć zachorowania na raka powinniśmy dążyć do uzyskania jak najniższego BMI - oczywiście w graniach bezpiecznych dla zdrowia.
Z danych zgromadzonych przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Rakiem (American Association for Cancer Research) wynika, że istnieje silny związek pomiędzy piciem kawy a obniżeniem ryzyka wystąpienia zaawansowanej postaci raka prostaty.
Nadwaga i otyłość u kobiet po menopauzie zwiększa ryzyko raka piersi.
Kilka dni temu w Journal of the American Medical Association przedstawiono badania wskazujące na zależność pomiędzy zwiększaniem się wagi ciała po okresie menopauzy a wzrostem ryzyka zachorowania na raka piersi. Jednocześnie wykazano, że utrata wagi zmniejsza to ryzyko.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję