Liczba wyników: 1505
Chociaż wiadomo, że mycie rąk jest skuteczne w zwalczaniu rozprzestrzeniania się chorób i infekcji, fizyka stojąca za tym zjawiskiem rzadko jest badana. Uczeni z Hammond Consulting Limited opisują prosty model, który pokazuje kluczową mechanikę mycia rąk.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii pokazały, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę K mają nawet o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą.
Istnieje związek między nagłą śmiercią sercową i częstą chorobą serca znaną jako wypadanie płatka zastawki mitralnej, która dotyka około 12 na tysiąc osób na całym świecie.
Typowa zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko bólu u osób z takimi schorzeniami, jak cukrzyca czy otyłość.
Ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i podobne rodzaje demencji można zmniejszyć poprzez dzięki odpowiedniej diecie, szczególnie takiej bogatej w przeciwutleniacze.
Hiszpańscy naukowcy oszacowali, jaki czas ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest potrzebny, by uzyskać zalecane dawki witaminy D. O ile wiosną i latem wystarczy od 10 do 20 minut na świeżym powietrzu, o tyle w miesiącach zimowych trzeba spędzić na zewnątrz niemal dwie godziny, co dla zdecydowanej większości jest trudne do osiągnięcia.
Delikatny szum potoku lub wiatru może wpływać na nasz umysł i ciało, pomagając nam się zrelaksować.
Pietruszka jest bogata w witaminę A i C, błonnik, potas, magnez, wapń, niacynę, ryboflawinę i żelazo. Jej nać jest często wykorzystywana do przygotowania naparu lub herbaty, a także łączona z innymi ziołami dla uzyskania efektów prozdrowotnych. Podstawowym zastosowaniem pietruszki, także natki, jest oczywiście kulinarne użycie, ale dzięki bogactwu przydatnych organizmowi substancji pietruszka może mieć różne, także pozaspożywcze, „funkcje".
Uczeni z University of Texas odkryli u myszy obwód neurologiczny, który po aktywacji zwiększał poziom stresu, jednocześnie zmniejszając chęć zwierząt do jedzenia.
Od jakiegoś czasu dietetycy zalecają jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, bo taki sposób odżywiania się ma zapewnić dobre zdrowie i samopoczucie. Okazuje się też, że dieta tego rodzaju pomoże żyć dłużej.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem