Liczba wyników: 293
Odnosisz wrażenie, że próbowałeś już wszystkiego - diety cud, głodówki i superspalaczy tłuszczu - ale efektu nie widać? Zastanawiasz się jak sobie poradzić z nadmiarem kilogramów? Odpowiedź brzmi: należy zwalczyć przyczynę nadwagi, czyli pobudzić przemianę materii! Nie warto odchudzać się za pomocą preparatów przeczyszczających lub „spalaczy" tłuszczu - sięgając po nie, działasz jedynie na objawy nadwagi, a tymczasem należy zwalczać przyczynę problemu, czyli zbyt wolną przemianę materii.
Lato to najprzyjemniejsza pora roku, okres urlopów i wypoczynku. Korzystając ze sprzyjającej aury spędzamy więcej czasu na świeżym powietrzu, jesteśmy bardziej aktywni fizycznie, jemy więcej świeżych warzyw i owoców, i – co najważniejsze – nareszcie mamy trochę czasu dla siebie i swoich bliskich! Lato sprzyja refleksji nad zdrowiem i żywieniowymi zwyczajami.
We współczesnym świecie wytworzenie produktów spożywczych bez stosowania jakichkolwiek substancji dodatkowych jest mało realne. Z jednej strony obawiamy się, iż spożycie w nadmiarze chemicznych dodatków do żywności może nam zaszkodzić, z drugiej - stawiamy coraz większe wymagania przed producentami dotyczące jej dostępności, bezpieczeństwa, zróżnicowania, funkcjonalności i wygody użycia. Jedną z bardziej kontrowersyjnych i ciągle dyskutowanych substancji są konserwanty, uważane za niepożądane dodatki chemiczne.
W maju ceny względem ubiegłego roku wzrosły o 5 procent, a żywność podrożała o 9,4 procent - podał Główny Urząd Statystyczny. Ceny paliw poszły w ciągu roku w górę o niemal 12 procent.
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w kwietniu 2011 r., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły o 0,5% - informuje Główny Urząd Statystyczny. Największy wpływ na inflację miały w tym okresie podwyżki cen żywności oraz towarów i usług związanych z transportem.
Słońce, liście i kwiaty na drzewach oraz śpiew ptaków - tak coraz częściej wita nas kolejny wiosenny dzień. W takiej sytuacji można odnieść wrażenie, że natura oczekuje od nas uśmiechu i wulkanu energii. Tymczasem wiele osób ma problemy z koncentracją, sennością i zniechęceniem, cierpiąc na tzw. syndrom zmęczenia wiosennego.
Babki, mazurki, jajka, szynka i biała kiełbasa to główni bohaterowie wielkanocnej uczty. Niewątpliwie są to pokusy, które zagrażają zgrabnej sylwetce. Jednak czas spędzony przy suto zastawionym stole nie musi przełożyć się na dodatkowe kilogramy. Podpowiadamy co i jak jeść, aby Wielkanoc kojarzyła nam się nie tylko ze smacznym, lecz i zdrowym jedzeniem.
Czytajmy etykiety, sprawdzajmy daty ważności, skład, sposób produkcji, uważnie przyglądajmy się promocjom i przedświątecznym wyprzedażo - tak w skrócie przedświąteczne wyglądają rady UOKiK dla klientów sklepów.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Czekolada przeterminowana o ponad 200 dni, gotowe ciasto ze sklepu - z zakalcem czy spleśniałe bakalie mogą zepsuć wielkanocne przygotowania niejednej pani domu. Wszystkim przygotowującym się do wielkanocnych zakupów Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina o tym jak wybierać produkty spożywcze.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję