Liczba wyników: 618
Tłuszcze nasycone i nienasycone. Utwardzanie, rafinacja i estryfikacja… Pojęcia związane z wiedzą o tłuszczach mogą przyprawić o zawrót głowy – co oznaczają i dlaczego warto je rozumieć? Mówi o nich prof. Krzysztof Krygier z Katedry Technologii Żywności SGGW.
Brak świadomości na temat zagrożenia, jakie niesie ze sobą ta choroba sprawia, że ogromna część z nas może mieć w przyszłości problemy z układem krążenia i pracą serca.
Polki zakładają własne firmy przede wszystkim z chęci przejścia „na swoje” i rozwoju osobistego, a nie trudnej sytuacji zawodowej, w której się znalazły - wynika z ogłoszonego w środę raportu przygotowanego przez ośrodek badawczy DELab UW na zlecenie Fundacji Przedsiębiorczości Kobiet. W zdecydowanej większości przypadków przedsiębiorczynie znajdują wsparcie wśród swoich najbliższych, zdarza się jednak później, że ich sukcesy wzbudzają zazdrość w rodzinie.
Pierwszorzędne wina, wykwintne białe trufle i najwyższej klasy oliwy – śródziemnomorska kuchnia regionów Chorwacji od lat niezmiennie zachwyca amatorów kulinarnych doświadczeń z całego świata. Festiwale kulinarne oraz degustacje miejscowych win i potraw sprawią, iż wakacje w Chorwacji będą wyjątkowe także dla podniebienia.
Według sondażu przeprowadzonego przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych, Polacy nie znają zbyt dobrze właściwości zdrowotnych masła orzechowego. Powszechne jest m.in. przekonanie, że produkt ten jest tuczący. Jak to wygląda w rzeczywistości?
Kolejne badania potwierdzają, że w naszej diecie jest za dużo mięsa i produktów przetworzonych, a to zabiera nam zdrowie. Obecnie triumfy świętuje fleksitarianizm, czyli stosowanie diety w znacznej mierze bezmięsnej i jedynie okazjonalne jedzenie mięsa. Zobacz, jak zmieniać jadłospis, by zmniejszyć jego spożycie.
Świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe czy tłuszcze roślinne – to przykłady produktów, po które chętnie sięgają wegetarianie, a więc osoby, które zdecydowały się na niejedzenie mięsa. I choć dla wielu z nas zrezygnowanie z pikantnych skrzydełek, smażonego steka czy grillowanej karkówki wydaje się być niemożliwe, warto zastanowić się nad uzupełnieniem naszych codziennych posiłków o najważniejsze składniki diety bezmięsnej.
Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne. Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej diecie, aby tłuszcze były naszym sprzymierzeńcem?
Dieta śródziemnomorska zrobiła prawdziwą furorę, bo nie tylko jest uważana za smaczną, ale i bardzo zdrową - zwiększa szanse na długowieczność, osłabia ryzyko chorób serca, zmniejsza problemy z wagą, etc. Teraz do tej listy można dodać również ochronę przed rakiem piersi.
Często mówimy, że mężczyźni mają szczęście gdyż starzeją się wolniej od kobiet. A przecież używają od nas mniej kremów, nie stosują zabiegów czy skomplikowanych kuracji. W czym zatem tkwi sekret? Oczywiście w innej budowie i grubości skóry, ale także… w goleniu! Goląc się kilka razy w tygodniu fundują skórze twarzy systematyczne złuszczanie, które przedłuża jej młodość. Kobiety, które z pewnością nie ogolą twarzy w ramach zabiegu złuszczającego muszą więc radzić sobie inaczej. Co więc zafundować skórze aby przedłużyć jej młodość?
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem