Liczba wyników: 4321
Do listy produktów przyjaznych dla serca można dodać migdały - rekomendują uczeni.
Stres zwiększa ryzyko problemów mentalnych u starszych osób z cukrzycą, wynika z badań.
O dobroczynnym wpływie czerwonego winna na nasze zdrowie wiadomo od dawna, najnowsze badania wykazały, że powinno się ono znaleźć także w jadłospisie osób chorujących na cukrzycę.
Dławica piersiowa to bolesna reakcja organizmu na niedokrwienie mięśnia sercowego. Pogarsza jakość życia i zwiększa ryzyko zawału. Zobacz jak jej uniknąć.
Jeśli walczysz z rakiem piersi, powinnaś wzbogacić swoją dietę o produkty sojowe i warzywa kapustne, pomogą one bowiem osłabić skutki uboczne terapii.
Witamina C nie tylko poprawia odporność, może też zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy II typu.
Dane Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej wskazują, że więcej niż 70 proc. przypadków zachorowań na cukrzycę typu 2 można opóźnić, a nawet uniknąć ich wystąpienia, jeśli zastosuje się zasady zdrowego stylu życia. Obchodzony dziś Światowy Dzień Cukrzycy może stanowić okazję do refleksji, w jaki sposób wprowadzać zmiany, by nie okazały się one dla nas zbyt gwałtowne. Na to pytanie odpowiada ekspert w dziedzinie leczenia cukrzycy, prof. Magdalena Olszanecka - Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
Nowe badania opublikowane w bieżącym wydaniu BMJ (wcześniej British Medical Journal) wskazuje, że zielone warzywa liściaste mogą znacznie zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Trwa IV edycja akcji edukacyjno-diagnostycznej „Servier - przyjaciel w cukrzycy. Można z niej skorzystać do 25 czerwca. Diabetologiczna Poradnia Servier odwiedzi w tym roku 6 miast w całej Polsce.
Nadwaga lub otyłość nie są jedynymi czynnikami, które prowadzą do cukrzycy typu 2, wynika z badań.