Liczba wyników: 5144
Informacje dostarczane dzięki zmysłowi wzroku są najważniejszym elementem ludzkiej percepcji – szacuje się, że ponad 80% wiedzy o otaczającym nas świecie dociera do mózgu właśnie poprzez ten zmysł. Dlatego „zniekształcenie widzenia” powoduje dyskomfort, prowadząc wielokrotnie do konieczności pojawienia się u specjalisty. Jedną z „przeszkód” może stanowić astygmatyzm, który należy do grupy najczęstszych wad wzroku. Na czym polega to schorzenie i dlaczego kluczowe jest jego rozpoznanie już we wczesnym etapie życia?
Obecnie przemysł spożywczy wykorzystuje sól w dużych ilościach, stąd przeciętna dieta mieszkańca Europy czy Ameryki Północnej zawiera zwykle nadmiar tej przyprawy. Tymczasem liczne badania dowiodły, że zbyt duże dawki soli bardzo nam szkodzą. Teraz do listy ich negatywnych skutków należy dopisać zaburzenia pracy mózgu.
Spacer, schody zamiast windy, szybka samokontrola po prysznicu. Wykorzystując noworoczną motywację, warto do tematu troski o zdrowie podejść kompleksowo. Lekarze zdradzają pięć prostych sposobów.
Jednym ze sposobów na utrzymanie wysokiej formy jest m. in. stosowanie się do zasad odpowiedniej diety. Oto kilka najważniejszych zaleceń żywieniowych dla osób starszych, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, które warto wziąć pod uwagę.
W różnym wieku dotyczy nas odmienne ryzyko chorób, dlatego określone badania są szczególnie polecane ludziom w takim, a nie innym wieku. Sprawdź, jakie zagrożenia mogą cię dotyczyć i jakim testom warto się poddać.
Ludzie otyli są znacznie bardziej niż osoby o niższej wadze narażeni na różne dolegliwości i choroby, w tym takie zagrażające życiu. Z badań wynika, że operacja bariatryczna daje największe szanse na zmniejszenie ryzyka śmierci w wyniku tych kłopotów zdrowotnych.
W powszechnym przekonaniu cholesterol jest czymś, co stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia, przyczyniając się do chorób takich jak: zawał, miażdżyca czy udar mózgu. Prawda o cholesterolu jest jednak nieco inna – zapewnia on każdej naszej komórce prawidłowe działanie, a szkodzić nam może dopiero w pewnych okolicznościach.
Węglowodany powinny stanowić źródło 45 do 65 proc. dziennie przyjmowanych kalorii, tymczasem często ograniczamy ich ilość w diecie, ponieważ składniki te są uważane za winowajców w przybieraniu na wadze. Trzeba zaś wiedzieć, że nadmierne zmniejszenie dawki weglowodanów wiąże się z zaburzeniami pracy organizmu, co staje się widoczne w kilku charakaterystycznych objawach.
Gwałtowny rozwój cywilizacji i związana z nim zmiana stylu życia zaburzają równowagę naszego zdrowia. Brak refleksji nad jakością diety prowadzi między innymi do obniżania się poziomu substancji mineralnych w układzie kostnym. Kusząca wyglądem, smakiem i zapachem, produkowana w nadmiarze wysoko przetworzona żywność staje się przyczyną wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych. W tym osteoporozy – choroby szkieletu, charakteryzującej się zanikiem masy kostnej i prowadzącej do zwiększonej łamliwości kości.
Eksperci z dystansem podchodzą do tzw. domowych metod dbania o zęby. Ale o ile wyrób własnej pasty czy wyrywanie zębów za pomocą klamki to kiepski pomysł, to nie tyczy się to naturalnych płukanek do ust. To tani i skuteczny sposób na poskromienie szkodliwych bakterii żyjących w naszej jamie ustnej.
Profilaktyka ocaliła miliony ludzi od zgonów z powodu kilku nowotworów