Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania technologia produkcji zapalek

Liczba wyników: 1588

  • Kosmetyki do peelingu: fakty i mity [©  maryviolet - Fotolia.com]

    Kosmetyki do peelingu: fakty i mity

    2016-02-14

    Skóra człowieka jest w ciągłym ruchu. Jej komórki nieustannie odradzają się, obumierają, a następnie zastępowane są przez nowe. Jednak wraz z wiekiem, a także pod wpływem stresu, zanieczyszczeń środowiska czy indywidualnych predyspozycji, proces ten może ulegać zaburzeniom lub spowolnieniu. Kosmetykiem, który może pomóc w regularnym odnawianiu się naskórka poprzez stymulację produkcji włókien kolagenowo-elastynowych są peelingi.

    Tagi: peelingskórakosmetykakosmetologiaoczyszczanie skóry

  • Amerykanie zabraniają stosowania tłuszczów trans [© Patryssia - Fotolia.com]

    Amerykanie zabraniają stosowania tłuszczów trans

    2015-06-24

    Agencja Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration, FDA) ogłosiła, że częściowo uwodornione oleje roślinne, główne źródło tłuszczów trans w sztucznie w przetworzonej żywności, muszą być usunięte ze wszystkich produktów spożywczych w Stanach Zjednoczonych w ciągu najbliższych trzech lat. Oznacza to m. in., że ze sklepowych półek zniknie określony rodzaj margaryny (wytwarzanej starymi metodami produkcji).

    Tagi: dietatłuszcze transsłodyczechipsypopcorn

  • Bisfenol A: trucizna, którą możesz mieć w ustach [© georgerudy - Fotolia.com]

    Bisfenol A: trucizna, którą możesz mieć w ustach

    2016-03-29

    Masz białe wypełnienia kompozytowe w jamie ustnej? Sprawdź, czy nie zawierają one Bisfenolu A. Substancja znalazła się właśnie na celowniku naukowców z całego świata. Powód - jest toksyczna dla organizmu. Chociaż Komisja Europejska zakazała stosowania Bisfenolu A w produkcji butelek dla dzieci, taki zakaz nie obowiązuje w odniesieniu do materiałów stomatologicznych, jakimi wypełnia się nam zęby. Czy rzeczywiście jest się czego bać?

    Tagi: Bisfenol Aplombyzębywypełnieniastomatologia

  • Przełamać stereotypy, czyli niekomercyjne kino amerykańskie we Wrocławiu [© Norman Chan - Fotolia.com]

    Przełamać stereotypy, czyli niekomercyjne kino amerykańskie we Wrocławiu

    2011-11-13

    Nawet wykształconemu widzowi w Polsce kino amerykańskie kojarzy się głównie z komercyjnymi produkcjami, krzyczącymi z billboardów i wyświetlanymi w sieciowych multipleksach. Dlatego festiwal filmów zza oceanu ma szansę odnieść sukces, tylko jeśli jego organizator nie boi się obalać stereotypów i prezentować produkcji spoza głównego nurtu amerykańskiej kinematografii. American Film Festival zrobi to w listopadzie już po raz drugi.

    Tagi: American Film Festivalfestiwalfilmkino amerykańskie

  • Jakie powinno być prawdziwe masło? [Fot. photocrew - Fotolia.com]

    Jakie powinno być prawdziwe masło?

    2018-05-17

    Ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez masła. Jego wszechstronność oraz zdolność do wzbogacenia receptur domowych sosów, zup, zapiekanek, ciast, deserów oraz niezliczonych specjałów, zarówno słodkich, jak i słonych, jest bezcenna. Zgodnie z legendą powstanie masła jest dziełem przypadku. Nieprzypadkowe są natomiast dzisiejsze metody produkcji, dlatego przed dokonaniem zakupu upewnijmy się, że wybieramy produkt oryginalny, naturalny i cechujący się wysoką jakością.

    Tagi: masło

  • Pedro Almodóvar z siwymi włosami, ale wciąż z pasją [Pedro Almodóvar fot. Gutek Film/SPI]

    Pedro Almodóvar z siwymi włosami, ale wciąż z pasją

    2012-07-13

    Pedro Almodóvar rozpoczął zdjęcia do nowego filmu, który będzie nosił tytuł "Przelotni kochankowie". Na planie produkcji pojawiła się plejada największych gwiazd hiszpańskiego kina znanych z wcześniejszych dzieł reżysera - Penélope Cruz, Antonio Banderas oraz Cecilia Roth, Javier Cámara, Paz Vega i Lola Dueñas.

    Tagi: Pedro AlmodóvarPrzelotni kochankowiereżyser

  • "Karbala": film ekstremalny. Również dla filmowców [fot. Karbala]

    "Karbala": film ekstremalny. Również dla filmowców

    2015-07-21

    Transport ciężkiego sprzętu wojskowego do Jordanii, realizacja zdjęć na Bliskim Wschodzie, reżyserowanie arabskich statystów na migi i ekspresowa budowa irackiego miasta na warszawskim Żeraniu. To tylko część ekstremalnych wyzwań twórców „Karbali”, filmu opowiadającego o największej bitwie stoczonej współcześnie przez polskich żołnierzy, czyli historię obrony City Hall przez polsko-bułgarskie oddziały. Premiera długo oczekiwanej polskiej produkcji już 11 września.

    Tagi: KarbalaAl-Kaidakino polskieBarłomiej TopaArkadiusz TomiakKrzysztof Łukaszewicz

  • Owoce aronii w profilaktyce chorób serca [© teressa - Fotolia.com]

    Owoce aronii w profilaktyce chorób serca

    2008-01-28

    Ta niepozorna roślina pochodzi bagnistych terenów Ameryki Północnej. W XIX wieku została sprowadzona do Europy i stała się popularną rośliną uprawianą w ogrodach, ze względu na walory ozdobne. Owoce aronii są wykorzystane głównie do produkcji soków, dżemów, galaretek i innych przetworów spożywczych. Aronia to „wielki” mały owoc, ponieważ znajduje zastosowanie w profilaktyce serca oraz innych chorób związanych z układem krążenia.

    Tagi: aroniamanganmiedźborjodkobaltchoroba sercastarzenie sięregeneracjaantyoksydant

  • Jak zadbać o skórę w okresie menopauzy? [Fot. goodluz - Fotolia.com]

    Jak zadbać o skórę w okresie menopauzy?

    2018-05-14

    Menopauza i poprzedzające ją klimakterium to często bardzo trudny czas w życiu kobiety. Z medycznego punktu widzenia jest to naturalny etap, w którym przysadka mózgowa zwalnia tempo produkcji hormonów, jajniki nie uwalniają jajeczek, a kobieta nie może już zajść w ciążę. W praktyce jednak wiele pań utożsamia przekwitanie wyłącznie z szeregiem nieprzyjemnych i utrudniających codzienne życie objawów, w tym także starzeniem skóry, na które nie można już nic poradzić. Czy rzeczywiście tak jest?

    Tagi: skóramenopauza

  • Jak się zdrowo odżywiać? Radzi WHO [© Syda Productions - Fotolia.com]

    Jak się zdrowo odżywiać? Radzi WHO

    2015-09-27

    Stosowanie odpowiedniej diety pomaga zapobiegać niedożywieniu, jak również szeregowi chorób i niezakaźnych dolegliwości. Jednak wzrost produkcji żywności przetworzonej, szybka urbanizacji i zmiany w stylu życia doprowadziły do niekorzystnych zmian wzorców żywieniowych. Ludzie jedzą teraz więcej pokarmów bogatych w tłuszcze, cukry i sól, a wielu nie je wystarczająco dużej ilości owoców, warzyw i błonnika, informuje WHO i radzi, jak leiej się odżywiać.

    Tagi: dietachoroby sercaudarnadciśnienieaktywność fizyczna

  • Strony: 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30