Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania smak w ustach metalu

Liczba wyników: 956

  • Mniej soli tylko na zdrowie [© stefania57 - Fotolia.com]

    Mniej soli tylko na zdrowie

    2018-04-15

    Sól - wszechobecna w naszym życiu. Często nie zastanawiamy się nad jej istnieniem, przyjmując, iż jej obecność w naszej diecie jest czymś zupełnie naturalnym. Okazuje się, że co drugi Polak soli jedzenie jeszcze przed spróbowaniem – odruchowo i bezrefleksyjnie. W ten sposób zakłada, że smak podanego dania na pewno będzie wymagał podkreślenia, przez co najczęściej rozumiemy dosalanie. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega i zaleca, by spożycie soli nie przekraczało 5 g dziennie.

    Tagi: dietasólzdrowienadciśnienieotyłość

  • Naturalne pieczywo - czy jeszcze istnieje? [Fot. Prostock-studio - Fotolia.com]

    Naturalne pieczywo - czy jeszcze istnieje?

    2017-09-15

    Każdy z rozrzewnieniem wspomina smak wytwarzanego ręcznie i z naturalnych składników chleba. Wielu ludzi kojarzy go z dzieciństwem i bardzo często słychać także opinie, że pieczywo sprzedawane w sklepach różni się smakiem od tamtego chleba, a także krócej utrzymuje świeżość. Dlaczego się tak dzieje? Główne grzechy producentów pieczywa to „nadmuchiwanie” pieczywa, dodawanie sztucznych konserwantów i barwników.

    Tagi: pieczywochleb

  • Sery żółte bez tajemnic [©  jamdesign - Fotolia.com]

    Sery żółte bez tajemnic

    2014-09-30

    Ser żółty to smaczny i coraz chętniej spożywany produkt spożywczy. Szeroka oferta sklepów i punktów handlowych sprawia, że często trudno jest odróżnić od siebie poszczególne gatunki oraz określić ich smak czy właściwości. Jeśli chcesz dowiedzieć się czym różnią się od siebie i do jakich potraw najlepiej nadają się najpopularniejsze odmiany sera żółtego, koniecznie przeczytaj niniejszy przewodnik.

    Tagi: sermlekonabiałkulinaria

  • Jak prawidłowo przechowywać wędliny? [© thodonal - Fotolia.com]

    Jak prawidłowo przechowywać wędliny?

    2016-07-18

    Nadeszło lato, a wraz z nim czas wysokich temperatur, które sprzyjają niestety rozwojowi bakterii i szybkiemu psuciu się żywności. Zepsute produkty mogą być przyczyną wielu chorób, warto więc zadbać o odpowiednie warunki przechowywania zakupów spożywczych. Co zrobić, by nasza wędlina jak najdłużej nadawała się do spożycia? Podajemy kilka istotnych porad, które pomogą nam sprawić, by produkty mięsne jak najdłużej zachowały świeżość i pyszny smak.

    Tagi: żywnośćmięsowędlinyprzechowywanie

  • Czego uczą nas giganci historii - Benjamin Franklin i jego życiowe lekcje [Benjamin Franklin, fot. Joseph Duplessis, PD]

    Czego uczą nas giganci historii - Benjamin Franklin i jego życiowe lekcje

    2017-07-25

    Benjamin Franklin miał okazję zaznać i biedy, i bogactwa, poznał smak i porażki, i sukcesu, znalazł się na szczytach władzy, ale i doznał upokorzeń. Parał się rozmaitymi zajęciami zdobywając powodzenie jako biznesman, człowiek nauki, filantrop, wynalazca, filozof, polityk. W najwyższym stopniu był self-made man. Jedynie dzięki swojej wiedzy i umiejętnościom świecił triumfy w tak wielu dyscyplinach. Oto kilka złotych myśli jego autorstwa, które warto wziąć sobie do serca.

    Tagi: sukcesoszczędzanienaukastrefa komfortu

  • Zamienniki cukru: fakty i mity [fot. collage Senior.pl]

    Zamienniki cukru: fakty i mity

    2016-03-31

    Czy tego chcemy czy nie, słodki smak kocha prawie każdy. Uwielbienie do niego wynika z naszych genów i czystej fizjologii. Słodycz oznacza dla mózgu szybko dostępną energię, dlatego nie powinno się z niej całkowicie rezygnować. Niektórzy próbują zastąpić tradycyjny cukier innymi słodkościami jak np. stewią, syropem daktylowym, cukrem kokosowym. Ile jest prawdy a ile mitu o ich właściwościach i czy rzeczywiście egzotyczne „słodziwa” pomogą nam pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów?

    Tagi: dietaodżywianiecukiersłodzikistewiaksylitolmiódmelasa

  • Kuchnia blisko natury. Borowik szlachetny  [Fot. materiały prasowe]

    Kuchnia blisko natury. Borowik szlachetny

    2018-10-04

    Jesień to idealny czas na grzybobranie. Powrót do domu z koszem wypełnionym aromatycznymi leśnymi skarbami przynosi wiele satysfakcji i otwiera nowe kulinarne możliwości. Grzybobranie bywa wyjątkowo atrakcyjne, jeśli wśród zebranych grzybów mamy borowiki szlachetne, zwane także prawdziwkami. Są to grzyby szczególnie lubiane i doceniane nie tylko ze względu na wyborny smak oraz leśny aromat. Borowiki uznaje się również za wartościowe ze względu na zawarte w nich bogactwo składników odżywczych.

    Tagi: grzybygrzybobranieborowikborowik szlachetny

  • Zioła w służbie zdrowiu - koper włoski chroni przed nowotworami i chorobami serca [© dvande - Fotolia.com]

    Zioła w służbie zdrowiu - koper włoski chroni przed nowotworami i chorobami serca

    2014-11-16

    Jest stosowany od czasów starożytnych jako lek i jako przyprawa. Koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest warzywem cenionym za chrupiącą teksturę i świeży smak przypominający nieco anyż. Ma wiele kulinarnych zastosowań - może być spożywany zarówno surowy, jak i gotowany, silnie kojarzy się z grecką i włoską kuchnią, ale ostatnio został rozpowszechniony na całym świecie. Przydaje też ważnych korzyści zdrowotnych, może osłabić ryzyko raka i chorób serca. Zawiera silne antyoksydanty.

    Tagi: koper włoskidietachoroby sercarakrak piersiwitamina Cwitamina Akwas foliowyżelazopotasmagnezfosforzioła w służbie zdrowiu

  • Kawę się parzy a nie rozpuszcza [© eskaylim - Fotolia.com]

    Kawę się parzy a nie rozpuszcza

    2015-12-14

    Świadomość Polaków dotycząca odżywiania stale rośnie. Dlatego coraz częściej szukamy produktów, które są naturalne. Jak podkreślają dietetycy – im bliżej natury, tym czujemy się zdrowsi. Stąd tak popularne stały się ekobazary czy targi śniadaniowe oferujące żywność najwyższej jakości. Jeśli chcemy czuć się dobrze w swoim ciele powinniśmy sięgać po produkty jak najmniej przetworzone. Podobnie jest z kawą. Zarówno bariści, jak i dietetycy podkreślają, że naturalny oraz bogaty smak i aromat kawy możemy uzyskać wyłącznie ją parząc, a nie rozpuszczając.

    Tagi: kawakawa rozpuszczalnaparzenie kawy

  • Zdrowe świąteczne przyprawy [© Reena - Fotolia.com]

    Zdrowe świąteczne przyprawy

    2006-12-23

    Przygotowując wigilijną kapustę czy świąteczne ciasta często sięgamy po różnego rodzaju przyprawy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pachnący proszek czy ziarenka dają nie tylko wspaniały zapach i smak przygotowywanym potrawom, ale mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Większość przypraw zawiera olejki eteryczne i garbniki, które hamują rozwój szkodliwych mikroorganizmów i bakterii i mają działanie przeciwzapalne. Oprócz tego znajdziemy w nich glikozydy działające łagodząco na górne drogi oddechowe i regulujące pracę serca, a także kwasy organiczne i gorycze wpływające korzystnie na procesy trawienne.

    Tagi: przyprawyimbircynamongoździkigałka muszkatołowajałowiecliście lauroweziele angielskie

  • Strony: 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30