Liczba wyników: 1011
Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym u kobiet. Corocznie na całym świecie diagnozuje się ponad milion nowych przypadków tego rodzaju raka, a około 400 tysięcy pacjentek zmagających się z tą chorobą umiera.
Przyczyny Czynniki ryzyka Objawy Diagnoza Leczenie Profilaktyka
Rak piersi to najczęstsza postać choroby nowotworowej wśród kobiet. Rocznie diagnozuje się ponad dwa miliony przypadków tego raka na całym świecie.
Poziom hormonów mierzony w badaniach krwi jest ważnym wskaźnikiem tego, czy kobiety po menopauzie, które są najbardziej narażone na ryzyko zachorowania na raka piersi, zyskają korzyści ze stosowania inhibitorów aromatazy, takich jak anastrozol.
Co roku u 12 tysięcy Polek diagnozuje się raka piersi, połowa z nich umiera. Powód tak zastraszających danych jest prozaiczny – zbyt późne wykrycie choroby najczęściej uniemożliwia skuteczne leczenie. Nowotwór w początkowej fazie rozwija się dość wolno, a to umożliwia nawet 100% wyzdrowienie. Koniecznym elementem profilaktycznym jest mammografia, regularne badania umożliwią wczesne wykrycie choroby.
U progu sezonu grillowego przypominamy: jedzenie mięsa rzadziej niż pięć razy w tygodniu wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka.
Uczestnicy debaty „Nie jestem tylko rakiem", która odbyła się w ramach kampanii „tu i teraz", przekonywali, że kobiety żyjące w Polsce, dokładnie jak Europejki, nie muszą godzić się na odstawienie na boczny tor.
Regularne kontrolowanie stanu zdrowia to pierwszy krok do szybkiego zdiagnozowania wielu chorób. Niestety Polacy niechętnie korzystają z badań profilaktycznych.
Herceptin, lek na raka piersi, może zwiększać ryzyko chorób serca u starszych kobiet - odkryli hiszpańscy naukowcy. Szczególnie narażone są pacjentki z historią chorób serca i / lub cukrzycą.
Jeśli walczysz z rakiem piersi, powinnaś wzbogacić swoją dietę o produkty sojowe i warzywa kapustne, pomogą one bowiem osłabić skutki uboczne terapii.
Czerwone mięso ma związek z wyższym zagrożeniem różnymi nowotworami, w tym rakiem piersi. Bezpieczniejszym wyborem jest drób, mówią nowojorscy uczeni.
Nowe badania przeprowadzone przez uczonych z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą, że regularne jedzenie produktów o wysokiej zawartości błonnika pomaga zmniejszyć ryzyko raka piersi.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję