Liczba wyników: 295
Mózgi ludzi, którzy trenują, wydają się być mniej reaktywne wobec „kuszącej" żywności.
Wraz z wiekiem naprawdę „nabieramy rozumu", mówią uczeni.
Dziś w Krakowie oficjalnie rozpoczyna swoją działalność Instytut Jakości Życia Seniorów. Powołanie do życia Instytutu przypada na Ogólnopolski Dzień Seniora – celem jest bowiem zwrócenie uwagi na kwestie związane z osobami starszymi, a przede wszystkim na dobre praktyki, które mają wpływ na podwyższenie standardu życia seniorów w Polsce.
W najbliższą sobotę w Bydgoszczy rozpocznie się 21 edycja Międzynarodowego Festiwalu Sztuki Autorów Zdjęć Filmowych Camerimage.
Oswajanie starości, poprawa komfortu życia osób starszych – pomimo chorób i efektów upływu lat – to główny cel, który stawiają sobie organizatorzy kampanii społecznej „Zdrowi Wiekowi”, która została zainaugurowana wczoraj. Akcja adresowana jest przede wszystkim do osób, które mają pod opieką starszych rodziców czy krewnych.
Światło słoneczne ma ogromny wpływ na zegar biologiczny każdego człowieka. Dzięki niemu odróżniamy dzień od nocy, wiemy kiedy odpoczywać, a kiedy zwiększyć swoją aktywność. Jesienią dopada nas apatia, zmęczenie i senność, odczuwamy wyraźny spadek nastroju, co ma związek z mniejszym natężeniem światła. Jak skutecznie radzić sobie ze skutkami nadejścia jesieni?
Choć zdecydowana większość Polaków deklaruje wiedzę na temat łuszczycy, to są też i tacy, którzy są przekonani, że jest to choroba zaraźliwa. Z mocno zakorzenionymi stereotypami na temat łuszczycy chcą walczyć inicjatorzy ogólnopolskiego programu „Derma Friendly – W trosce o skórę”. Celem przedsięwzięcia jest edukacja Polaków na temat chorób skóry i walka ze stygmatyzacją osób zmagających się ze schorzeniami dermatologicznymi.
Grupa amerykańskich weteranów bojkotuje nową produkcję „The Butler", film opowiadający o czarnoskórym kamerdynerze Białego Domu, który podczas trzydziestoletniej pracy miał okazję obserwować osiem prezydentur USA.
Badania wskazują, że unikanie dietetycznych pokus jest bardziej skuteczne niż trenowanie swojej woli w zakresie trzymania się diety.
_W chińskim powiecie Chengmai żyje ponad 200 stulatków, wśród nich jest trzech „superstulatków", tj. osób w wieku powyżej 110 lat.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność