Liczba wyników: 1477
W dzisiejszych czasach starsze osoby żyją dłużej, mają lepsze zdrowie, są bardziej niezależne, lepiej wykształcone i mimo wieku dalej chcą brać aktywny udział w życiu społecznym. Emerytura dla wielu jest dziś niezwykłym czasem, podczas którego mogą zająć się czymś zupełnie innym niż przez całe dotychczasowe życie.
Ilość i rodzaj bakterii w jelitach może odpowiadać za szanse na długie i zdrowe życie. Odkryto właśnie, że jelitowa flora bakteryjna u cieszących się zdrowiem stulatków jest podobna do takiej, jaka została uznana za charakterystyczną dla trzydziestolatków.
Tradycja nakazuje spróbować każdej potrawy, jaka znajdzie się na wigilijnym stole, jednak pewne potrawy świąteczne mają niższy indeks glikemiczny niż inne. Warto spojrzeć na świąteczny stół przez pryzmat zdrowia.
Ubiegłej nocy zanotowano najniższą temperaturę jaka wystąpiła w maju od czasu rozpoczecia prowadzenia pomiarów. W Toruniu temperatura spadła aż do -7,1 stopnia. Dotychczasowy majowy rekord zimna to temperatura - 6,3 stopnia, zanotowana w 1953 roku w Lęborku.
Piżmian właściwy to aromatyczna roślina z rodziny ślazowatych (Malvaceae), która naturalnie rośnie w Azji południowo-wschodniej i na obszarach do północnej Australii oraz wysp Fidżi. W tradycyjnej indyjskiej medycynie jest wykorzystywana do leczenia ran, problemów z układem krążenia, czy kłopotów żołądkowych.
Jednym z najbardziej nurtujących pytań dla wielbicieli pobudzającego napoju jest to, jaka kawa jest najlepsza. Odpowiedź jest jedna - dla każdego inna. Jak znaleźć tę, która w największym stopniu będzie odpowiadała naszym smakowym preferencjom? Podpowiadamy, na co zwracać uwagę podczas poszukiwań idealnego aromatu.
Choroba Alzheimera to neurodegeneracyjne dolegliwość cechujaca się nagromadzaniem się białka beta-amyloidu. Co dokładnie wywołuje ten proces i jaka jest rola tych białek pozostaje przedmiotem badań, które pozwolą opracować skuteczne strategie zapobiegania i leczenia tej formy demencji.
Jaka jest jakość potraw w barach typu fast food? Jak wynika z najnowszej kontroli Inspekcji Handlowej, najwięcej zastrzeżeń dotyczy sposobu informowania o cenach i oznakowania produktów. Potrawy serwowane w barach szybkiej obsługi są na ogół zgodne z wymaganiami.
Internet niesie dla osób starszych wiele korzyści. Emerytura wpływająca na konto bankowe, zakupy spożywcze bez wychodzenia z domu czy nawiązywanie nowych znajomości to zachęta do „bycia online”. Wystarczy tylko przełamać lody. Jednak według danych GUS tylko 12% Polaków i 8% Polek w wieku 55-74 lat co najmniej raz w tygodniu korzysta z sieci.
Tłuszcze trans w ostatnim czasie zyskały złą sławę. Nic dziwnego, bo należy ich unikać ze względów zdrowotnych. Skąd jednak wiedzieć, jaka żywność je zawiera lub jak je ograniczać w diecie, gdzie znaleźć pomocne informacje – na te dylematy odpowiada dr Agnieszką Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję