Liczba wyników: 391
Osoby zażywające antydepresanty - co oczywiste - zmagają się z objawami depresji, ale okazuje się, że mogą także mieć kłopoty z nadwagą. Wspomniane leki sprzyjają przybieraniu masy ciała, mówią brytyjscy badacze.
Możesz odżywiać się jak dotychczas i nie dostarczać sobie nadmiaru kalorii, a jednak dostrzegać przyrost wagi. Skąd to wynika? U podstaw takiego procesu mogą leżeć różne przyczyny. Oto siedem najczęstszych powodów tycia nie spowodowanego zmianami w sposobie odżywiania się.
Pierwsze naprawdę ciepłe dni już za nami. Chciałoby się w końcu wyskoczyć z długich spodni, leginsów i kryjących rajstop, tylko jak to zrobić skoro na łydkach oraz udach widać poszerzone naczynka? To zmora wielu kobiet. Jak się ich skutecznie pozbyć?
Wiosna to czas zmian nie tylko w naturze ale też w naszym ogólnym samopoczuciu. Niestety, nie są one zazwyczaj tak korzystne jak te za oknem. Często czujemy przemęczenie, apatię, senność, męczące bóle głowy i mięśni. Takie objawy są typowe dla okresu przesilenia wiosennego. Nie znaczy to jednak, że musimy z nimi żyć.
Patrząc na obecny wysyp mód żywieniowych i popularność superfoods, sprowadzanych z najdalszych części globu, chciałoby się rzec: cudze chwalicie, swego nie znacie! O ile w próbowaniu kuchni świata nie ma nic złego, warto czasami sięgnąć po produkty z własnego podwórka i na nowo przypomnieć sobie ich walory smakowe i prozdrowotne. Na naszą uwagę z pewnością zasługuje zwykły burak ćwikłowy – prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.
W okresie po menopauzie u kobiet następuje gwałtowna utrata masy kostnej, dochodząca nawet do 5% w ciągu roku. Szacuje się, że osteoporoza dotyczy około 40% kobiet mających ponad 50 lat.
Jeśli walczysz z rakiem piersi, powinnaś wzbogacić swoją dietę o produkty sojowe i warzywa kapustne, pomogą one bowiem osłabić skutki uboczne terapii.
Gwałtowny rozwój cywilizacji i związana z nim zmiana stylu życia zaburzają równowagę naszego zdrowia. Brak refleksji nad jakością diety prowadzi między innymi do obniżania się poziomu substancji mineralnych w układzie kostnym. Kusząca wyglądem, smakiem i zapachem, produkowana w nadmiarze wysoko przetworzona żywność staje się przyczyną wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych. W tym osteoporozy – choroby szkieletu, charakteryzującej się zanikiem masy kostnej i prowadzącej do zwiększonej łamliwości kości.
Eksperci z dystansem podchodzą do tzw. domowych metod dbania o zęby. Ale o ile wyrób własnej pasty czy wyrywanie zębów za pomocą klamki to kiepski pomysł, to nie tyczy się to naturalnych płukanek do ust. To tani i skuteczny sposób na poskromienie szkodliwych bakterii żyjących w naszej jamie ustnej.
Jedzenie liściastych warzyw zielonych może pomóc w zapobieganiu demencji.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem