Liczba wyników: 1812
Potrafimy lepiej radzić sobie z zawałami, ale wciąż około 1,5 miliona Polaków cierpi na chorobę wieńcową. Część z nas bardziej dba o siebie, ale są też tacy, którzy chorują na własne życzenie. Tylko 20 procent chorych na „wieńcówkę” ma ją z powodów genetycznych - pisze „Super Express”w najnowszym raporcie o zdrowiu.
Jedzenie może być ważnym sprzymierzeńcem w dążeniu do zdrowszego i dłuższego życia. Słynny grecki lekarz Hipokrates ponad 2 tysiące lat temu apelował: „spraw, by jedzenie było twoim lekiem". Łatwo jednak zboczyć ze zdrowej ścieżki: tzw. junk food, tłuszcze nasycone, rafinowana mąka, antybiotyki i hormony w produktach żywnościowych to nasza codzienność - a przecież zaopatrzeni w wiedzę powinniśmy sami dokonywać lepszych wyborów dietetycznych.
Borówka jest słodka, smaczna, nie plami i ma niewiele kalorii, ale przede wszystkim borówka jest niezwykle odżywcza. To prawdziwy super owoc do zadań specjalnych.
Jak podaje „Super Express”, niemal 6 milionów emerytów w naszym kraju otrzymuje mniej niż 1200 złotych miesięcznie. Starsi, często mający poważne problemy zdrowotne ludzie nierzadko nie są w stanie wykupić niezbędnych leków i opłacić wszystkich rachunków. Redaktorzy dziennika apelują do rządzących, aby zwolnili tych emerytów z podatków.
Znany dziennikarz, krytyk i popularyzator opery i operetki Bogusław Kaczyński doznał rozległego udaru mózgu i przebywa na oddziale neurologicznym jednego z warszawskich szpitali. Według „Super Expressu” ma sparaliżowaną połowę ciała, jednak jego stan ulega znacznej poprawie. Bogusław Kaczyński zasiadał ostatnio w jury programu „Supertalent” nadawanego przez TVP 2.
Cukier z brzozy, lukrecja, olej kokosowy… Sprawdź, co jeszcze może być zdrowe dla zębów. Poznaj stomatologiczne super-foody i nadzieje naukowców. Pamiętaj jednak, że nic nie zastąpi codziennego szczotkowania zębów.
Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego też coraz chętniej sięgają po droższą, ale za to ekologiczną, żywność. Warto wiedzieć, że zdrowy styl życia to nie tylko robienie przemyślanych zakupów. Ale także świadomość, że proces dbania o produkty zaczyna się w domu, od odpowiedniego przechowywania. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że jedzenie szybciej się psuje. Za niska może pozbawiać żywność cennych właściwości. W jaki sposób odpowiednio przechowywać jedzenie, aby być w 100% pewnym, że stanowi źródło wartości odżywczych?
Nowe odkrycie amerykańskich naukowców wskazuje, że jedzenie mlecznej czekolady może poprawiać funkcjonowanie mózgu.
Nowe badania przeprowadzone w Polsce dowiodły, że regularne jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.
Jedzenie, jakie ludzie spożywają, może mieć znaczący wpływ na ryzyko rozwoju choroby Alzheimera oraz innych form demencji.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi