Liczba wyników: 269
Unia Europejska zdążyłą nas przyzwyczaić do zmian w określeniach handlowych niektórych produktów, których nazwy ukształtowały się w języku polskim na podstawie innych przesłanek i zasad aniżeli w zachodnich krajach europejskich. Musimy też przyjąć sformułowania, które dopasowuje się, nawet wbrew logice, do określonych doraźnych potrzeb merkantylnych. Takim przykładem jest zaliczenie ślimaka do grupy ryb śródlądowych, aby można było dotować jego hodowlę, czy też marchwi do owoców, aby można produkować z niej dotowane dżemy. Teraz i naturalna woda mineralna może nie mieć składników mineralnych i być produkowana ze zwykłej wody.
Wiedza o tym, że skórę nalezy chronić przed slońcem jest coraz bardziej powszechna. Wiemy też, że nalezy dobierać preparaty odpowiednie do stopnia nasłonecznienia. Warto jednak pamiętać, że również każdy typ cery wymaga odpowiednich kosmetyków.
W wielu środowiskach cały czas panuje pogląd, że wystawianie skóry na promieniowanie słoneczne i uzyskiwanie efektu opalenizny jest przejawem zdrowego zachowania, świadczy o zdrowym stylu życia i zwiększa atrakcyjność oraz odporność organizmu. Badania naukowe wykazały jednak, że słońce wywołuje wiele niekorzystnych efektów, powoduje jej starzenie, tworzenie się wolnych rodników a nawet zwiększa częstość zachorowania na raka skóry.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Podczas codziennych zakupów coraz częściej kierujemy się dwoma czynnikami: naturalnością i organicznością produktów. Chcemy, aby panujący obecnie eko-trend był nie tylko sposobem myślenia, ale również sposobem na życie. Czas postawić kolejny krok na tej drodze i poznać wyjątkowe działanie kosmetyków naturalnych.
Można jeść smacznie i zdrowo. Niektóre produkty mają wyjątkową „moc" prozdrowotnego działania, a ich smakoszy nie brakuje ze względu na niepowtarzalny smak, zapach i zastosowanie w kuchni. Oto kolejne artykuły żywnościowe, które zasługują na szczególną uwagę, zwłaszcza osób dojrzałych:
Przez cały rok nasza skóra narażona jest na niekorzystne działanie czynników atmosferycznych. Wahania temperatury, wiatr, promieniowanie słoneczne, zbyt suche czy wilgotne powietrze nie są tym, co cera lubi najbardziej. A taką kapryśną pogodę możemy aktualnie obserwować za oknem. Nie zapominajmy także, że twarz to jedyna część ciała, która pozostaje zawsze odkryta. Zastanówmy się zatem, jak huśtawka temperatur wpływa na stan naszej cery i jak temu zaradzić.
Była kiedyś przywilejem cesarzy i królów, a jej picie stawało się na dworach prawdziwą ceremonią. Herbata – znana w Chinach od 4 tysięcy lat, do Europy trafiła na początku XVII wieku i początkowo traktowana była wyłącznie jako lekarstwo. Dziś jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Delektując się jej smakiem i aromatem, zapominamy często o bogactwie jej walorów zdrowotnych.
Mieszkańcy środkowej czy zachodniej Polski nie do końca znają możliwości kaszki kukurydzianej. Jest ona natomiast znana we wschodniej Małopolsce oraz w Europie Południowo-Wschodniej.
Od najdawniejszych czasów ludzie poszukiwali eliksiru wiecznej młodości, zdrowia i urody. Nad jego pozyskaniem pracowali zarówno alchemicy, jak i naukowcy. Okazuje się tymczasem, że wszystko, co niezbędne do zachowania doskonałej kondycji i urody zamknięte jest we wnętrzu młodego zielonego kokosa.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem