Liczba wyników: 988
Zaburzenia funkcji śródbłonka małych naczyń krwionośnych, częsty wczesny objaw choroby sercowo-naczyniowej, ma związek z ponad dwukrotnym ryzykiem zachorowania na raka.
Ponad miliard ludzi w biednych krajach głoduje, jednak niedożywienie jest też poważnym problemem w bogatych krajach, co sprawia, że stanowi jedną z głównych przyczyn śmierci na świecie. Niedobór białka w diecie może prowadzić do objawów takich jak: biegunka, stany zapalne jelit i inne zaburzenia układu odpornościowego, które osłabiają organizm i mogą skutkować śmiercią.
Samotność jest coraz powszechniejszym problemem, szacuje się, że w ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat stała się dwa razy częstsza.
W przypadku mężczyzn długotrwała ekspozycja na stres związany z pracą wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem raka: płuc, okrężnicy, odbytnicy i żołądka oraz chłoniaka nieziarniczego.
Stres przyspiesza starzenie się układu odpornościowego, więc potencjalnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka, choroby sercowo-naczyniowe i choroby spowodowane infekcjami takimi jak COVID-19.
Obecnie częste jest zjawisko zwane polifarmacją lub polifarmakoterapią - obejmuje ono jednoczesne stosowanie wielu leków. To zaś może uczynić daną osobę bardziej podatną na szkodliwe interakcje farmaceutyków, co jest szczególnie niebezpieczne u pacjentów z nowotworem, którzy mają przed sobą terapię.
Osoby, które są otyłe od wczesnego okresu życia, mają ponad dwukrotnie wyższe ryzyko trudności w wykonywaniu codziennych zadań niż ci, którzy nigdy nie zmagali się z otyłością
Nieinwazyjna technologia dźwiękowa, którą opracowano na Uniwersytecie Michigan, rozbija guzy wątroby u szczurów, niszczy komórki rakowe i pobudza układ odpornościowy, co pomaga zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się nowotworu.
Dieta bogata w białko zwierzęce, a szczególnie mięso, nie jest korzystna dla zdrowia, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Mężczyźni, którzy w swojej diecie mieli znacznie więcej białka zwierzęcego niż roślinnego, cechowali się wyższym ryzykiem śmierci w ciągu 20 lat trwania badań niż uczestnicy, których odżywianie się było bardziej zbilansowane pod względem źródeł tego składnika.
W USA niemal połowa wszystkich starszych osób umiera z diagnozą demencji. To o 36 proc. więcej niż dwie dekady temu.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję