Liczba wyników: 228
Anty-rakotwórcze działanie czarnej herbaty zostało potwierdzone i wyjaśnione przez nowe badania. Herbata, zarówno jej najpopularniejsza odmiana, jak i te rodzaje, które niedawno zostały „odkryte" w naszym rodzimym kraju, ma wiele prozdrowotnych właściwości. Teraz uczeni zbadali, jaki związek tego popularnego napoju wspomaga niszczenie i kurczenie się komórek nowotworowych.
Niesamowite właściwości naturalnych owoców i roślin w pielęgnacji skóry znane są od pokoleń. Już nasze babki wykorzystywały zbawienną moc owoców w codziennej pielęgnacji ciała - likwidując przebarwienia skóry sokiem z cytryny czy aplikując maseczkę z moreli dla pięknego, młodego wyglądu twarzy.
Dni majowe sprzyjają pielgrzymkom do miejsc kultu, zwłaszcza maryjnego. Po całej Europie rozsiane są sanktuaria, które warto odwiedzić. Dlatego zanim zdecydujemy się na podróż, warto poznać historię, która kryje się za danym miejscem.
Sezon wiosenny już się rozpoczął. Wraz z nim panowie zmieniają garderobę na lżejszą. Zmieniają się też kolory przewodnie. Czerń odchodzi na drugi plan, a jej miejsce zajmują szarości, beże, biel i niebieski.
Jean-Claude Van Damme twierdzi, że lata temu został wpisany na czarną listę hollywoodzkich aktorów. W latach 90. Belg udał się na przymusową, wczesną emeryturę. Wszystko dlatego, że żądał od producentów zbyt wysokich gaż.
Wśród chorób oczu, które zagrażają szczególnie osobom w wieku dojrzałym i starszym są: AMD (zwyrodnienie plamki żółtej, główna przyczyna ślepoty w wieku starczym), katarakta (inaczej zaćma, tj. zmętnienie soczewki prowadzące do zaburzeń ostrości widzenia), jaskra (powoduje wzrost ciśnienia śródgałkowego i trwałe uszkodzenie nerwu wzrokowego). Jak twierdzą uczeni, odpowiednia dieta może zapobiec rozwojowi tych chorób. Oftalmolodzy z University of California w Sand Diego przekonują, że niektóre produkty mają niezwykłą moc ochronną.
Można jeść smacznie i zdrowo. Niektóre produkty mają wyjątkową „moc" prozdrowotnego działania, a ich smakoszy nie brakuje ze względu na niepowtarzalny smak, zapach i zastosowanie w kuchni. Oto kolejne artykuły żywnościowe, które zasługują na szczególną uwagę, zwłaszcza osób dojrzałych:
Była kiedyś przywilejem cesarzy i królów, a jej picie stawało się na dworach prawdziwą ceremonią. Herbata – znana w Chinach od 4 tysięcy lat, do Europy trafiła na początku XVII wieku i początkowo traktowana była wyłącznie jako lekarstwo. Dziś jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Delektując się jej smakiem i aromatem, zapominamy często o bogactwie jej walorów zdrowotnych.
Okres Świąt Bożego Narodzenia, to czas kiedy nasze oczy stają się zdrowsze. – Składniki świątecznego menu, zapobiegają powstawaniu wielu chorób oczu, takich jak kurza ślepota, zaćma czy zespół suchego oka – twierdzi dr Iwona Filipecka z Kliniki "Okulus" z Bielska-Białej.
Klasyczne zapachy podobają się bez względu na upływ lat. W ubiegły roku zanotowano wzrost sprzedaży popularnych marek perfum. Dlaczego perfumy z naszej przeszłości mają na nas tak potężny wpływ?
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję