Liczba wyników: 3313
Badania prowadzone przez naukowców z University of California umożliwiły odkrycie związku między poziomem witaminy D3 w surowicy a występowaniem cukrzycy typu 1.
Nowe badania sugerują, że potrawy typu fast-food serwowane jako śniadanie wykazują bezpośredni negatywny wpływ na naczynia krwionośne.
Starsze kobiety cierpiące na cukrzycę typu 2 są bardziej narażone na zachorowanie na raka piersi, wynika z nowego badania opublikowanego w British Journal of Cancer.
Z badań wynika, że obwód talii jest związany z ryzykiem cukrzycy typu 2 niezależnie od poziomu wskaźnika masy ciała (BMI).
20 grudnia premier Donald Tusk przełamał się opłatkiem i złożył świąteczne życzenia seniorom, z którymi spotkał się w Jezierzycach koło Słupska. Zorganizowana już po raz piętnasty wigilijna kolacja seniorów to największe tego typu spotkanie w Polsce. Wzięło w niej udział około tysiąca osób.
Dieta zwana postem przerywanym, w ramach której je się wcześnie rano, może być kluczem do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
Czynniki społeczno-ekonomiczne i genetyczne prawdopodobnie oddziałują na siebie wspólnie nasilając ryzyko rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2.
Z badań, które trwały ponad 30 lat wynika, że osoby z lepszą sprawnością serca i płuc miały niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Kobiety chorujące na cukrzycę typu 2 mogą być narażone na ryzyko rozwoju otępienia wynikającego z uszkodzonych lub zablokowanych naczyń krwionośnych w mózgu.
Kobiety po menopauzie regularnie sięgające po słodkie napoje mają wyższe ryzyko rozwoju zależnego od estrogenów raka endometrium typu I.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję