Liczba wyników: 226
20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień bez Mięsa (ang. Meatout Day). Inicjatywa ma popularyzować zdrową dietę bogatą w owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste.
Zdecydowana większość Polaków twierdzi, że stara się oszczędzać energię w swoich gospodarstwach domowych - wynika z raportu opracowanego przez TNS OBOP. Najważniejszym powodem oszczędzania energii elektrycznej jest czynnik finansowy, czyli chęć zmniejszenia wydatków.
Jeśli smażone mięso na obiad to coś, czego nie potrafisz sobie odmówić, zastosuj do jego przygotowania oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy w celu zmniejszenia potencjalnych zagrożeń dla zdrowia. Jedzenie żywności, która została przygotowana z użyciem wspomnianych tłuszczów, nie jest związane z chorobą serca lub przedwczesną śmiercią, wynika z nowych badań opublikowanych w British Medical Journal.
Nowy rok to nowy początek, więc to, czego dotychczas nie udało się dokonać, można nowo umieścić w grafiku. Może tym razem się powiedzie. Metoda regularnych, choć drobnych zmian jest obiecująca. Eksperci podpowiadają, jak cieszyć się dobrym zdrowiem i zgrabną sylwetką w 2012 i kolejnych latach.
W większości polskich rodzin stanowi obowiązkowe wigilijne danie - smażony, w galarecie, po żydowsku... Jego łuski trzymane w portfelu mają przynieść pomyślność w nadchodzącym roku. Nie wszyscy wiedzą, że na naszych świątecznych stołach karp króluje zaledwie od kilkudziesięciu lat.
Niektórzy czekają na Święta Bożego Narodzenia cały rok - uwielbiają grudniową atmosferę, mikołajkową „rozgrzewkę", pogoń za prezentami, kulinarne przygotowania i bożonarodzeniowego apogeum w postaci wyczekiwanych rodzinnych spotkań. Inni czują się zmęczeni „obecnością" Świąt w mediach, sklepach i biurach i najchętniej zmieniliby otoczenie w tym okresie. Możliwości świątecznych wyjazdów jest wiele.
Blisko połowa respondentów badanych na zleceniue marki Winiary uważa, że Nowa Kuchnia Polska istnieje. Polacy chętnie odkrywają nowe smaki i eksperymentują w kuchni, a co najważniejsze potrafią czerpać z tego przyjemność.
Listerioza, bakteryjna choroba zakaźna wywoływana przez Listerie monocytogenes, częściej jest śmiertelna niż zatrucia pokarmowe powodowane innymi bakteriami. Poniżej dziesięć sposobów na zmniejszenie ryzyka zakażenia.
Soczyste, pachnące i kipiące od witamin jabłka - smaczne owoce, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Możemy je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury.
Sposobem na zachowanie smaków lata jest zamknięcie owoców w słoikach. Do najpopularniejszych przetworów należą dżemy, kompoty, marmolady i powidła.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem