Liczba wyników: 293
Zdrowy styl życia i stosowanie zbilansowanej diety powinno być celem każdego człowieka, nie tylko osób chorych. W przypadku takiej choroby jak stwardnienie rozsiane (SM) racjonalne odżywianie jest uzupełnieniem leczenia farmakologicznego. Co kryje się pod pojęciem „dobrze zbilansowanej diety” i jaki ma ona wpływ na organizm osoby przewlekle chorej opowiada mgr Diana Wolańska – dietetyk i ekspert sm24.pl.
Otyłość wśród osób starszych jest bardzo poważnym problemem zdrowotnym. Zbyt duża waga obniża jakość życia, pogarsza samopoczucie oraz niekorzystnie wpływa na samoocenę. Jest przyczyną mniejszej wydolności organizmu, spadku witalności i przedwczesnego starzenia się. Ponadto zwiększa ryzyko zachorowalności na cukrzycę, choroby układu krążeniowo-naczyniowego, niewydolność oddechową, stłuszczenie wątroby, zaburzenia metabolizmu glukozy, czy nadciśnienie.
Zdrowie osób starszych w dużej mierze zależy od tego jaki tryb życia prowadzą. Zakładanie, że emerytura to czas, w którym powinniśmy zaszyć się w domu i odpocząć po wielu ciężkich latach pracy, nie przynosi wielu korzyści. A przecież starość może być taka kolorowa!
Aż 80 procent ludzi na całym świecie cierpi na próchnicę, która zyskała sobie miano najczęściej pojawiajacej się choroby przewlekłej. Przyczyn powstawania tego problemu jest kilka, ale do jej rozwoju trzeba czterech czynników: bakterii, cukru, podatnych zębów i czasu. Oto sześć sposobów na walkę z próchnicą.
Błonnik jest często zapominanym, ale niezbędnym składnikiem diety. Nie każdy zdaje sobie sprawę dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety i jakie mamy z tego korzyści. Polecany przez dietetyków i lekarzy błonnik to prawdziwy wybawca: oczyszcza, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz przyspiesza proces trawienia.
Jest jedną z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Cukrzyca to przewlekłe schorzenie, którego pierwsze objawy bywają najczęściej niezauważalne. Około 347 mln ludzi na świecie zmaga się z obecnie z tą chorobą - wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia. W Światowym Dniu Cukrzycy należy zwrócić uwagę na objawy cukrzycy i to jak kontrolować to schorzenie na co dzień. Jak to zrobić podpowiadają eksperci Grupy LUX MED.
Rozpoczyna się rok szkolny, lekcje, a pomiędzy nimi przerwy i niezdrowe podjadanie. A czego? Chipsów, batoników, rogalików z kremem. I to wszystko na terenie szkoły, gdzie za symboliczne 2 złote kieszonkowego uczeń karmi mózg niezdrowymi przekąskami. Fundacja Banku Ochrony Środowiska ostrzega: „śmieciowe jedzenie” zagraża zdrowiu i wydajności umysłu naszych dzieci (i wnuków).
Zamawianie jedzenia przez Internet już dawno przestało być przejawem snobizmu. Dziś, według najnowszych szacunków, produkty spożywcze w sieci kupuje nawet 24 proc. polskich internautów. Średnia kwota, jaką przeznaczają na takie zakupy to ok 70 zł. Jednak w porównaniu z klasycznymi zakupami w sieci, inaczej działa tutaj prawo do reklamacji i zwrotów. Nie każdy produkt można oddać bez podania przyczyny. Znacznie ograniczone są też prawa klientów do składania reklamacji. W niektórych przypadkach mają oni na to tylko 3 dni.
Szczotkujesz zęby, nitkujesz, płuczesz – czy wiesz właściwie, po co się tak codziennie męczysz? Higiena jamy ustnej ma przede wszystkim oczyścić zęby z płytki nazębnej. Dlaczego płytka jest groźna dla zębów i jak z nią walczyć skutecznie? Podpowiada stomatolog.
Piękna i trwała opalenizna nie zależy wyłącznie od typu skóry. Jeśli jesteś blondynką albo szatynką o jasnej karnacji, wcale nie musisz musisz opalać się na czerwono-różowy kolor, a brązowy odcień nie musi znikać ze skóry po kilkunastu dniach. Poznaj 6 składników, które przyspieszą powstawanie opalenizny i sprawią, że będziesz się z niej cieszyć nawet kilka miesięcy po urlopie.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem