Liczba wyników: 1049
Naukowcy z University of Notre Dame i University of Florida opracowali czujnik, który zdiagnozuje zawał w mniej niż 30 minut.
Depresja to poważna choroba, która obecnie jest bardzo rozpowszechniona w różnych częściach świata. Istnieje kilka teorii wyjaśniających fizjologiczne podłoże depresji, z których wiele uwagi poświęcono „neurogennej hipotezie depresji". Zgodnie z nią pogorszenie funkcjonowania obszarów mózgu, takich jak hipokamp, może prowadzić do tej choroby. Takie zaburzenie z kolei może być spowodowane stresem fizycznym i psychicznym.
Jeśli smażone jedzenie jest stałym elementem diety, oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci wśród kobiet po menopauzie.
Ludzie, którzy nie rezygnują ze swoich celów i mają pozytywne nastawienie, rzadziej zmagają się z lękami i depresją, czy atakami paniki.
Według najnowszego Światowego Raportu Szczęśliwości (ang. World Happiness Report), najszczęśliwiej żyje się w Finlandii.
Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.
Twórcy animacji „W głowie nie mieści" antropomorfizują emocje kierujące bohaterką: Radość, Strach, Gniew, Odrazę i Smutek. Okazuje się, że podobna strategia w realnym życiu może osłabić przykre odczucia.
Pandemia sprawiła, że musieliśmy zrezygnować z przyjemności jedzenia „na mieście", co dla branży gastronomicznej jest fatalną wiadomością, ale może mieć też pewne pozytywne skutki - okazuje się, że domowe jedzenie sprzyja zdrowiu, a częste spożywanie posiłków poza domem jest związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
Wskaźniki otyłości silnie wzrosły w krajach rozwiniętych w ciągu ostatnich 40 lat i wiele osób uważa, że - przynajmniej częściowo - odpowiedzialny jest za to marketing żywności. Czy jednak osoby z otyłością rzeczywiście są bardziej podatne na reklamy jedzenia? A jeśli tak, to ta predyspozycja jest stała, czy też zmienia się w zależności od poziomu masy ciała?
Kiedy jedzenie jest motywowane przyjemnością, a nie głodem, aktywowane są endogenne, nagradzające sygnały chemiczne, które mogą prowadzić do przejadania się. Taki mechanizm ostatecznie wpływa na masę ciała i może być czynnikiem przyczyniającym się do dalszego nabierania wagi, ostrzegają eksperci.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później