Liczba wyników: 774
Jak wynika z nowych badań, stosowanie tzw. „zachodniej diety" po rozpoznaniu raka prostaty może zwiększyć ryzyko śmierci z powodu tej choroby.
Łysiejący mężczyzna w średnim wieku cechują się wyższym ryzykiem agresywnego raka prostaty w późniejszym okresie życia, niż panowie o gęstych czuprynach.
Włoscy urolodzy zalecają mężczyznom codzienne raczenie się kieliszkiem czerwonego wina oraz częste uprawianie seksu - dzięki temu panowie mają większe szanse na uchronienie się przed rakiem prostaty.
U progu sezonu grillowego przypominamy: jedzenie mięsa rzadziej niż pięć razy w tygodniu wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka.
Mącznica lekarska (Uva Ursi) jest wykorzystywana do celów leczniczych od czasów starożytnych. Pomaga przede wszystkim na problemy z pęcherzem moczowym i nerkami.
Mężczyźni, którzy regularnie dołączają do swojej diety kolorowe owoce i warzywa, są mniej narażeni na raka prostaty.
Mężczyźni chorzy na raka prostaty mogą znacznie zmniejszyć ryzyko pogorszenia się choroby, jedząc więcej owoców, warzyw, orzechów i oliwy z oliwek, radzą uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Łagodny przerost prostaty jest częstym problemem -pojawia się już u mężczyzn w średnim wieku. Doświadcza go jeden na sześciu panów po czterdziestce. Zaburzenia erekcji również występują częściej niż się powszechnie sądzi.
Rak gruczołu krokowego nadal zaliczany jest do najczęściej (zaraz po raku płuca) diagnozowanego nowotworu wśród mężczyzn. Aktualnie, rocznie diagnozuje się go u ponad 9 tys. Polaków. Tylko nieustająca popularyzacja wiedzy na temat choroby, edukacja na temat jej pierwszych objawów, przestrzeganie zaleceń lekarza oraz gotowość mówienia o swojej chorobie z najbliższymi może poprawiać obecną sytuację epidemiologiczną.
W 2013 roku zdiagnozowano niemal 15 milionów nowych przypadków raka, a nowotwory spowodowały śmierć 8,2 mln osób.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji