Liczba wyników: 3333
Oliwka z oliwek to doskonały dodatek do sałatek i innych potraw, warto o tym pamiętać przygotowując codzienne posiłki, gdyż jak twierdzą naukowcy może ona chronić przed rakiem.
Naukowcy z University College London alarmują, że prawie 2/3 Brytyjskich seniorów powyżej 65- roku życia cierpi z powodu nadciśnienia, 25% ma znaczną nadwagę, a ponad 20% depresję.
Wiek rodziców wypływa na ryzyko wystąpienia autyzmu u dziecka- donoszą amerykańscy naukowcy. Teza ta poparta jest wynikami obserwacji około 133,000 dzieci.
Naukowcy z Uniwersytetu Oxfordzkiego przeprowadzili badania, z których wynika, że związki mające właściwości antyutleniające dodane do jedzenia mogą przedłużyć życie konsumentom nawet o 10 lat.
Niemieccy naukowcy odkryli, że mówienie o bólu może sprawić, że naprawdę się pojawi, a nawet jego odczuwanie będzie bardziej intensywne.
Prozdrowotne działanie żurawin znane jest od dawna, naukowcy wciąż starają się odkryć mechanizm prozdrowotnego działania soku z żurawin.
Niby to wiedza powszechna, ale wciąż często niewykorzystywana. Znany truizm potwierdzili niedawno amerykańscy naukowcy: aby utrzymać wagę, należy regularnie podejmować aktywność fizyczną.
Cierpisz z powodu zespołu jelita drażliwego (Irritable Bowel Syndrome - IBS)? Wyrzuć otręby i spróbuj błonnika rozpuszczalnego, radzą duńscy naukowcy.
Naukowcy z Bristol University zakończyli pierwsze testy nad nowym urządzeniem wykrywającym raka piersi. Jest to radar, który początkowo zaprojektowany był do wykrywania min przeciwpiechotnych.
Naukowcy nazywają kształcenie ustawiczne ciężką pracą i wskazują jednocześnie, że taka aktywność – co udowadniają badania naukowe - może powstrzymać rozwój choroby Alzheimera.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem