Liczba wyników: 707
Od dawna wiadomo, że problemy z uzębieniem mają znaczący wpływ na nasze zdrowie. Okazuje się, że również choroby na które cierpimy mają swoje konsekwencje w stanie zębów. Cukrzyca, problemy żołądkowe, niedobór witaminy D czy nawet zwykłe przeziębienie mogą mieć zły wpływ na zęby. Jak uniknąć wad zgryzu, próchnicy czy zniszczonego szkliwa i cieszyć się pięknym, pełnym uśmiechem?
Mówi się, że instytucja małżeństwa przechodzi kryzys, bo decyzję o ślubie coraz częściej odkłada się na czwartą dekadę życia, a liczba rozwodów ciągle rośnie. Taki kryzys od dawien dawna dotyka Hollywood, bo gdy w grę wchodzą luksus i sława, trudniej jest dochować przysięgi składanej przed ołtarzem. Okazuje się jednak, że nawet w zgiełku skłonnej do niewierności branży show biznesu są związki, których próba upływu czasu nie zniszczyła.
Od dawna prowadzone są badania nad wpływem kwasów omega-3 na nasz stan zdrowia i wiele z nich wskazuje, że odpowiednia dawka tych składników pomaga uchronić przed różnymi chorobami charakterystycznymi dla wieku starszego. Z drugiej strony, przedstawiono także wyniki testów, zgodnie z którymi omega-3 nie mają wielkiego znaczenia dla profilaktyki określonych chorób. Kolejne analizy wskazują, że istotną rolę może odgrywać źródło tych substancji.
Od dawien dawna ludzie zastanawiali się, jak i czy można przedłużyć młodość. Powstawały kolejne „cudowne” środki – nieskuteczne, ale za to pozwalające wzbogacić się ich wynalazcy. Dziś wiadomo, że długość życia uwarunkowana jest genetycznie, ale bardzo duży wpływ ma także zdrowy styl życia, odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Można też sięgnąć po środki, które według gerontologów także mają wpływ na procesy starzenia.
Sezon urlopowy, przez większość z nas skrupulatnie planowany od dawna, to nie tylko wypoczynek w cudownych okolicznościach przyrody, ale również szereg przygotowań. Tym, co jedni uwielbiają, bo zwiastuje emocje nadchodzącej podróży, a inni uznają za uciążliwe jest pakowanie. Kierunek wyjazdu i sposób, w jaki zamierzamy spędzać czas to czynniki, które w dużym stopniu determinują zawartość naszego bagażu. O czym musimy pamiętać, wybierając się na wymarzony urlop? A co chcielibyśmy zabrać ze sobą, aby jeszcze bardziej się nim cieszyć?
Zewsząd słyszymy, jak ważne jest umieszczenie warzyw i owoców w codziennej diecie. Bez nich nie można liczyć na dobre zdrowie i młody wygląd. Jednocześnie jednak wiadomo, że naturalne produkty od dawna nie są tak „naturalne" z powodu różnych środków, które mają ochronić uprawy przed chorobami i szkodnikami. W efekcie, np. serwując sobie sałatki, nierzadko jednocześnie dostarczamy organizmowi wiele szkodliwych substancji. Zobacz, jak myć warzywa i owoce, by osłabić ilość zawartych w nich niebezpiecznych związków.
Choroby to nie jedyna rzecz, która może być zakaźna - jest jeszcze ziewanie. Podczas gdy większość z nas od dawna dostrzegała to zjawisko, po części z powodu padania jego "ofiarą", to nikomu nie udało się wyjaśnić naukowo tej zagadki... do tej pory. Naukowcy z Włoch przedstawili pierwszy dowód behawioralny na to, że ziewanie to szybko i często pojawiające się zjawisko wśród osób bliskich sobie emocjonalnie, takich jak przyjaciele czy członkowie rodziny. Wyniki ich badań zostały opublikowane w czasopiśmie PLoS ONE.
Od dawna wiadomo, że u chorych na cukrzycę ryzyko wystąpienia ciężkiej choroby płuc w przypadku zakażenia wirusami grypy, a także bakteriami i grzybami jest znacznie zwiększone. W okresie pandemii Covid-19 zjawisko to nabrało dodatkowego znaczenia: stało się jasne, że u diabetyków zagrożenie ciężką, a nawet śmiertelną chorobą płuc jest znacznie wyższe. Około 35 procent osób chorych na Covid-19, które zmarły podczas pandemii, zmagało się też z cukrzycą.
Od dawna filzofowie rozprawiają na temat szczęścia, ale daleko do konsensusu w tej kwestii - koncepcji jest wiele i znacznie się między sobą różnią. Właściwie w jednym aspekcie większość jest zgodna, kiedy mówi się o szczęściu, ma się na myśli zwykle jakiś trwały stan, a nie którkotrwałą chwilę radości. Kłopot zaczyna się jednak ponownie wtedy, gdy chcemy doprecyzować, jak jak wypracować taki stan i co on realnie oznacza. Sprawdź, co o szczęściu mówią znani pisarze, politycy, aktorzy, muzycy, ludzie nauki.
Chrzan jest jednym z nieodłącznych elementów polskiej tradycji – obecnym w naszych kuchniach od dawien dawna, nie tylko z okazji Świąt Wielkiej Nocy. Nasze babcie na liściach chrzanowych piekły chleb lub owijały nim wędliny, by te nie uległy zepsuciu. Ze względu na dużą zawartość witaminy C stosowano go też, obok czosnku, jako naturalny antybiotyk. W święconce symbolizuje siłę witalną, którą ma nam zapewnić na cały rok. Staropolski zwyczaj głosi, że przed świątecznym śniadaniem należy spożyć go na czczo, a następnie trzy razy chuchnąć w komin, by móc objadać się bezkarnie.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność