Liczba wyników: 229
Kwiaty upiększające balkon czy przydomowy ogródek nie muszą służyć jedynie względom estetycznym, okazuje się, że niektóre z nich świetnie nadają się jako element ciekawego, aromatycznego i zdrowego dania.
Niektóre produkty powinny być wręcz przepisywane przez lekarzy. Ich działanie nie zawsze jest tak intensywne jak wpływ farmaceutyków, ale stanowią dość silne naturalne leki na powszechne schorzenia. Poza tym są uważane za smaczne przekąski lub apetyczne dodatki do głównego posiłki.
Jeśli chodzi o detoksykację, najpowszechniej stosowane są dwie metody - poszczenie lub jedzenie ściśle określonych produktów. Trzeba być jednak ostrożnym, ponieważ tzw. diety oczyszczające mogą zagrażać zdrowiu. Pewne artykuły jednak są bezpieczne i znane ze swych detoksykacyjnych właściwości. Poniżej kilka z nich.
Naukowcy z agencji NASA opracowali bardzo skuteczny - jak twierdzą - krem przeciwzmarszczkowy, który zawiera pył diamentowy. Niestety kosmetyk kosztuje setki funtów.
Dziś osoby dojrzałe prowadzą aktywny tryb życia, intensywnie dbają o urodę i regularnie poddają się zabiegom w salonach kosmetycznych, czy spa. W opóźnieniu procesów starzenia pomagają sport, zdrowa dieta i współczesna kosmetologia.
Czerwone wino zapobiega parodontozie - chorobie na którą zapada prawie ponad połowa osób po 50 roku życia. Schorzenie to dotyka dziąseł oraz kości jamy ustnej i w pewnej fazie doprowadza do utraty zębów.
Skóra twarzy to jedyna część ciała, której nie ubieramy wychodząc na zewnątrz w czasie zimy. Tymczasem mróz czy wiatr może wyraźnie popsuć jej stan i wygląd dlatego już dziś zadbaj o skórę i przygotuj ją na zimowe dni.
Coraz krótsze dni, słońce rzadko wychodzące zza chmur, sztuczne oświetlenie. Tak wygląda codzienność, zaczynającej się właśnie jesienno-zimowej aury. Okres ten nie należy do najprzyjemniejszych. Ponadto długie godziny pracy w takich warunkach bywają wyjątkowo męczące dla oczu. O tym, co powinno się znaleźć w naszej diecie, abyśmy mogli je chronić, mówi okulista Renata Makuc.
Czy witamina C i beta-karoten mogą pomóc w ochronie człowieka przed demencją? Wyniki nowych badań przeprowadzonych w Niemczech sugerują, że owszem. Naukowcy z Uniwersytetu w Ulm badali wpływ antyoksydantów na patogenezę choroby Alzheimera.
Lekarze i dietetycy przy każdej okazji podkreślają znaczenie warzyw i owoców w codziennej diecie. Najnowsze badania dostarczają kolejnych argumentów przemawiających za wzbogaceniem jadłospisu o zielone dodatki. Warzywa o ciemnozielonym kolorze są jednymi z najzdrowszych.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później