Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania wykaz lekow refunowanych

Liczba wyników: 167

  • Cała Polska czyta pod chmurką

    Cała Polska czyta pod chmurką

    2012-04-12

    22 kwietnia o godzinie 17:00 miłośnicy książki spotkają się już po raz drugi w ramach edycji akcji „5 minut dla książki", organizowanej pod hasłem „Czytamy pod chmurką". W centralnych punktach przynajmniej 24 miast i miejscowości odbędzie się wspólne czytanie fragmentu książki Marii Pruszkowskiej „Przyślę Panu list i klucz". Uczestnicy będą także zachęcać przechodniów do sięgania po dobrą lekturę.

    Tagi: 5 minut dla książkiczytelnictwoflashmoblekturaksiążkaŚwiatowy Dzień Książki

  • UOKiK przedświątecznie o oznakowaniu wędlin [© Eisenhans - Fotolia.com]

    UOKiK przedświątecznie o oznakowaniu wędlin

    2012-04-06

    Na wędlinach pakowanych znajdują się tykiety z informacją o składnikach, w przypadku wędliny sprzedawanej luzem powinniśmy się o nich dowiedzieć z wywieszki przy produkcie. Niestety, obowiązki informacyjne są rzadko przestrzegane przez sprzedawców. UOKiK przypomina o nich przed zbliżającymi się świętami

    Tagi: wędlinyoznakowanie wędlinreklamacja produktów spożywczych

  • Marki własne: z jakością najgorzej w Leclercu i Kauflandzie [© Kzenon - Fotolia.com]

    Marki własne: z jakością najgorzej w Leclercu i Kauflandzie

    2012-01-20

    Poprawiła się jakość produktów żywnościowych oferowanych przez sieci handlowe pod własną marką - to wynik kontroli przeprowadzonej w super- i hipermarketach przez Inspekcję Handlową na zlecenie UOKiK. Najlepiej wypadły soki, wody oraz miody. Gorzej – przetwory owocowe i mięsne. Najwięcej uwag wniesiono do jakości środków spożywczych, szczególnie oferowanych w placówkach: E.Leclerc, Kaufland i Polomarket. Zdecydowanie mniej zastrzeżeń wniesiono do sposobu oznakowania wyrobów ‐ w tym zakresie częściej niż w innych placówkach kwestionowano produkty w sklepach Auchan, Lewiatan i Carrefour.

    Tagi: hipermarktjakośćżywność

  • Zamieszanie wokół refundacji leków w 2012 roku [© whitelook - Fotolia.com]

    Zamieszanie wokół refundacji leków w 2012 roku

    2011-12-30

    Od momentu, gdy Ministerstwo Zdrowia opublikowało nową listę leków refundowanych, która ma obowiązywać od 1 stycznia 2012 roku, różne środowiska zaczęły zgłaszać obiekcje co do kształtu nowego wykazu. Poza tym, nowe rozwiązania ustawowe nakładają na lekarzy odpowiedzialność finansową za błędnie wypisane recepty, co wzbudziło protesty medyków i zapowiedź stemplowania recept z informacją o przeniesieniu decyzji o refundacji na NFZ.

    Tagi: refundacja lekówleki na receptęcukrzycaopieka paliatywnaministerstwo zdrowia

  • Twoja pamięć jest taka, jaka myślisz, że jest [© Laurin Rinder - Fotolia.com]

    Twoja pamięć jest taka, jaka myślisz, że jest

    2011-12-09

    Zastanawiasz się czy twoja pamięć dobrze funkcjonuje? A może myślisz o tym po prostu dlatego, że czytujesz , iż starsi ludzie często doświadczają znacznego osłabienia zdolności do zapamiętywania informacji? Nowe badania sugerują, że oczekiwania dotyczące wpływu starzenia się na pamięć może faktycznie mieć negatywne konsekwencje - zwiększa prawdopodobieństwo problemów z pamięcią.

    Tagi: pamięćdemencjachoroba Alzheimerastarzenie się

  •  Jak żyć i opiekować się osobą chorą na chorobę Alzheimera [©  flashpics - Fotolia.com]

    Jak żyć i opiekować się osobą chorą na chorobę Alzheimera

    2011-09-08

    Wprawdzie każdy przypadek choroby jest inny i każda sytuacja rodzinna chorego odmienna, można jednak znaleźć wspólne elementy tak, aby móc znaleźć gotowe rozwiązania i rady. Prezentujemy wskazówki, obserwacje i porady, oparte na doświadczeniach wielu profesjonalnych opiekunów, którzy na co dzień pracują z chorymi w różnych stadiach chorób otępiennych - w tym choroby Alzheimera.

    Tagi: choroba Alzheimeraopiekademencja

  • Konserwanty - zło konieczne, czy wygoda? [© Pumba - Fotolia.com]

    Konserwanty - zło konieczne, czy wygoda?

    2011-06-29

    We współczesnym świecie wytworzenie produktów spożywczych bez stosowania jakichkolwiek substancji dodatkowych jest mało realne. Z jednej strony obawiamy się, iż spożycie w nadmiarze chemicznych dodatków do żywności może nam zaszkodzić, z drugiej - stawiamy coraz większe wymagania przed producentami dotyczące jej dostępności, bezpieczeństwa, zróżnicowania, funkcjonalności i wygody użycia. Jedną z bardziej kontrowersyjnych i ciągle dyskutowanych substancji są konserwanty, uważane za niepożądane dodatki chemiczne.

    Tagi: konserwantykonserwowanie żywnościprodukty spożywczeazotanyazotynysiarczynydwutlenek siarkibenzoesanykwas sorbowy

  • Gdy BMI oznacza nadwagę... [© Orange Line Media - Fotolia.com]

    Gdy BMI oznacza nadwagę...

    2011-06-29

    Jeśli wskaźnik masy ciała (BMI) jest na poziomie pomiędzy 25,0 a 29,9, oznacza zwykle nadwagę. Warto kontrolować ten wskaźnik tym bardziej, że 46% Polaków ma problemy z nadwagą, bądź cierpi na otyłość, a prawie 18% przynajmniej raz w życiu próbowało schudnąć.

    Tagi: nadwagaotyłośćBMIchoroby sercanadciśnieniecukrzyca typu 2

  • Świąteczny poradnik konsumenta [© Jaroslaw Grudzinski - Fotolia.com]

    Świąteczny poradnik konsumenta

    2011-04-21

    Czytajmy etykiety, sprawdzajmy daty ważności, skład, sposób produkcji, uważnie przyglądajmy się promocjom i przedświątecznym wyprzedażo - tak w skrócie przedświąteczne wyglądają rady UOKiK dla klientów sklepów.

    Tagi: Wielkanoczakupyjajawędlinypieczywoprodukty spożywcze

  • Polskie wędliny: mało mięsa, dużo wody [© Gresei - Fotolia.com]

    Polskie wędliny: mało mięsa, dużo wody

    2011-04-09

    Niewłaściwe znakowanie, fałszowanie zawartości, za dużo wody, za mało białka - to główne zarzuty Inspekcji Jakości Handlowej rtykułów Rolno-Spożywczych wobec wędlin. Inspektorzy zbadali wędliny z mięsa czerwonego, takie jak: wędzonki, kiełbasy suszone i podsuszane, kiełbasy homogenizowane i drobno rozdrobnione w zakresie zgodności z deklaracjami producentów. Kontrolą jakości handlowej objęto też wyroby podrobowe, kiełbasy średnio i grubo rozdrobnione oraz konserwy mięsne w zakresie prawidłowości oznakowania.

    Tagi: wędlinymięsożywnośćjakość żywności

  • Strony: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17