Liczba wyników: 2783
Zdaniem naukowców pracujących pod kierunkiem Uniwersytetu Kopenhaskiego z Danii ludzie powinni utrzymywać wysokobiałkową dietę, obfitującą w chude mięso, niskotłuszczowe produkty nabiałowe i fasolę oraz spożywać mniej wysokorafinowanych kalorii skrobiowych, takich jak chleb i biały ryż.
Prawie wszyscy coraz bardziej dbamy o to, by na naszych talerzach znajdowały się zdrowe, wartościowe produkty. Mimo, że o zdrowej żywności wiemy coraz więcej, wciąż w naszym społeczeństwie pokutują mity żywieniowe nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Oto kilka z nich.
Nietolerancja mleka często dotyczy małych dzieci, znaczna część z nich z wiekiem zaczyna lepiej reagować na produkty mleczne. Bywa jednak tak, że mleka nie mogą spożywać osoby dorosłe, wówczas konieczne jest ścisłe przestrzeganie zasad diety bezmlecznej.
Pełnoziarniste pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż to produkty, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Szczególną uwagę na włączenie produktów bogatych w błonnik do swojego jadłospisu powinny zwrócić osoby chorujące na cukrzycę II typu.
Kobiety wybierają sklepy specjalistyczne na zakupy kosmetyków, podczas gdy mężczyźni kupują tego typu produkty przy okazji zakupów w sklepach ogólnospożywczych – wynika z badania konsumenckiego zawartego w najnowszym raporcie PMR.
Niektóre produkty mogą sprzyjać ochronie przed nowotworami. Jednym z nich jest awokado.
Eau Thermale Avène wprowadza na rynek nowe kosmetyki przeznaczone do pielęgnacji do cery dojrzałej - Eluage. Linia została powiększona o dwa produkty: wzbogacony krem przeciwzmarszczkowy intensywnie odbudowujący oraz krem przeciwzmarszczkowy pod oczy.
Dieta, w której przeważają produkty pochodzenia roślinnego pozwala zmniejszyć ryzyko otyłości.
Warto jeść sojowe produkty, dzięki temu można lepiej zadbać o serce.
Brzmi to paradokslanie, ale produkty określane jako „zdrowa żywność" mogą sprzyjać nadwadze.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji