Liczba wyników: 5208
Stres to naturalna i nieunikniona część naszego życia, spowodowana reakcją na codzienne wyzwania i wszelkie życiowe zmiany. Kiedy dołożymy do tego jesienną aurę, nie musimy długo czekać na efekty.
Irena Szewińska - ikona polskiego sportu i aktywnego trybu życia została twarzą ogólnopolskiej kampanii reklamowej leku Venitan, przeciwdziałającego opuchliznie i bólowi nóg.
Stosowanie leków o działaniu hipoglikemizującym z grupy agonistów GLP1 wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju marskości i raka wątroby u osób chorych na cukrzycę typu 2 i przewlekłą chorobę wątroby.
Badania pokazują, że popularny lek przecigorączkowy i przeciwbólowy, tj. kwas acetylosalicylowy, może mieć działanie ochronne przed różnymi formami raka. Kolejne testy dowodzą, że może pomóc uchronić się przed rakiem jelita grubego.
Diklofenak, niesteroidowy lek przeciwzapalny, może zwiększać ryzyko zawałów serca nawet o 50 proc.
Lek stosowany w leczeniu padaczki i lęków może również przynosić ulgę tysiącom ludzi, którzy cierpią na zespół niespokojnych nóg (ang. restless legs syndrome - RLS), wynika z badań, których wyniki przedstawiono dorocznym spotkaniu American Academy of Neurology.
Lek stosowany w leczeniu zapalenia stawów może być skutecznym rozwiązaniem dla osłabienia objawów choroby Alzheimera.
Za związaną z wiekiem utratę siły mięśni odpowiada określony mechanizm biologiczny. Teraz zidentyfikowano lek, który może pomóc odwrócić ten proces.
Nowy doustny lek stosowany w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu C zostanie w przyspieszonym trybie oceniony przez agencje rejestrujące leki w USA i w Europie. Boceprevir jest lekiem doustnym, z nowej grupy związków nie stosowanych dotąd w leczeniu WZW typu C, ale z powodzeniem stosowanych w leczeniu osób zakażonych wirusem HIV.
Jakkolwiek droga do skutecznego leczenia pacjentów jest jeszcze długa, nowe odkrycie daje dużą nadzieję na skuteczną walkę z Alzheimerem. Szwajcarscy uczeni opracowali lek, który zmniejsza ilość tzw. płytki amyloidowej charakterystycznej przy rozwoju choroby.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność