Liczba wyników: 243
Co oznacza długi kod na skorupce jajka? Ile tłuszczu mlecznego musi zawierać masło? Przed zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, wybierając produkty spożywcze.
Mała, niepozorna garść nasion kryje w sobie moc składników mineralnych oraz witamin. Poza wartościami odżywczymi, niewątpliwą zaletą tych „maleństw” jest fakt, że można je z łatwością włączyć do codziennej diety. Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.
Walka z obecnością kwasów tłuszczowych trans w produktach spożywczych wchodzi w nowy etap. Po Danii, Islandii, Austrii oraz Stanach Zjednoczonych kolejny kraj – Norwegia – zaostrzył przepisy dotyczące tych niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów. W Polsce żywieniowcy także alarmują, by unikać produktów z dużą zawartością kwasów tłuszczowych trans, jednak rodzimi konsumenci mają utrudnioną sytuację. W świetle polskiego prawa producenci nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniu informacji o kwasach tłuszczowych trans i tego nie robią. Polakom, którzy chcą unikać „transów” pozostaje dogłębna analiza składów produktów w poszukiwaniu określeń mogących wskazywać na obecność tych niezdrowych tłuszczów.
Zrzucenie wagi, zmiana stylu życia, mniej cukru – to jedne z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Niestety równie często niedotrzymywane. W 2016 roku zmień taktykę – zamiast gołosłownych postanowień, postaw na konkrety. Podajemy 12 praktycznych rad, jak ograniczyć cukier w codziennej diecie.
Polacy podróżują coraz więcej i coraz dalej. Okres jesienny rozpoczyna wyprawy w poszukiwaniu słońca, ale także chęć poznawania innych kultur. Gdzie i na ile jechać, jak radzić sobie z jet lag, czy trzeba się szczepić? Dlaczego do egzotycznego wyjazdu warto się dobrze przygotować?
Jak wynika z najnowszych danych Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej, na całym świecie żyje 387 milionów ludzi ze zdiagnozowaną cukrzycą, a blisko 180 milionów choruje nie wiedząc o tym. W Polsce liczbę chorych szacuje się na dwa miliony. Liczba cukrzyków cały czas rośnie – wielu ekspertów twierdzi, że mamy do czynienia z groźną epidemią i przewiduje dalszy wzrost zachorowań. Do przyczyn powiększania się rzeszy chorych na cukrzycę zaliczana jest nieodpowiednia dieta, składająca się z produktów zawierających dużo dodanego cukru, zmniejszenie aktywności fizycznej i co za tym idzie – otyłość.
W najbliższą środę 4 listopada o godzinie 11.00 krakowskie Kino Pod Baranami zaprezentuje seniorom kolejny film z cyklu Dojrzałe Kino. Tym razem na miłośników filmu dokumentalnego czeka produkcja „Sól ziemi”, która portretuje życie i twórczość znanego fotografika Sebastião Salgado.
W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych odchudzanie było łatwiejsze. Powód jest bardzo prosty - znacznie mniej trzeba było zrzucić, bo ludzie mniej ważyli...
Coraz częściej zwracamy uwagę na zdrowe żywienie – poszukujemy naturalnych produktów, zastanawiamy się też skąd pochodzi jedzenie, które stawiamy na stole. Ale jak upewnić się, że faktycznie żywimy się zdrowo? Ostatnio w mediach pojawiają się doniesienia dotyczące szkodliwych tłuszczów trans. Jakich produktów powinniśmy w związku z tym unikać i na co zwracać szczególna uwagę? Odpowiedź jest prosta – należy czytać etykiety.
Niedobory witamin, cukrzyca, kłopoty z wątrobą, anemia – wszystkie te problemy ze zdrowiem mogą powodować krwawienie dziąseł. Prawda jest jednak taka, że najczęściej stany zapalne dziąseł to skutek złej higieny jamy ustnej. A konkretnie niedokładnego usuwania płytki nazębnej i kamienia.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję