Liczba wyników: 4263
WiaminaB3 jest potrzebna, by móc liczyć na dobre krążenie krwi, zapewnić normalne funkcjonowanie mózgu, czy zwiększyć możliwości pamięci.
Międzynarodowy zespół uczonych ustalił, że podawanie witaminy o skomplikowanej nazwie rybozyd nikotynoamidoadeninowy przywraca zdolności regeneracyjne organów i opóźnia starzenie się. Co ciekawe, związek ten można znaleźć m. in. w mleku i piwie (choć jego ilość nie została ustalona).
Cieszenie się słońcem stało się swego rodzaju „grzechem" przeciw zdrowiu, ostatnio bowiem wiele się mówi szkodliwym działaniu promieni słonecznych - nadmierna ekspozycja na nie to szybsze starzenie się i zwiększone ryzyko raka skóry. Z drugiej jednak strony światło słoneczne jest niezbędne dla naszego organizmu. Nowe dowody świadczą o istotnym znaczeniu witaminy D, które „uniewinnia" chęć „łapania słońca".
W Polsce zarejestrowanych są aż 38 462 artykuły z kategorii S - suplement diety; ŻW - żywność wzbogacana oraz ŚSSPŻ - środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Wiele z nich przeciętni odbiorcy traktują jak leki nie mając świadomości, że substancje w nich zawarte z jednej strony nie mają żadnych właściwości leczniczych, a z drugiej mogą wchodzić w reakcję z prawdziwymi lekarstwami. Jak je odróżnić i jak stosować, żeby nie zrobić sobie krzywdy?
Witamina B6 nie może być przechowywana w organizmie, dlatego ważne jest, aby dostarczać jej odpowiednią ilość dzięki diecie i - w razie potrzeby - suplementom.
Czy witamina C i beta-karoten mogą pomóc w ochronie człowieka przed demencją? Wyniki nowych badań przeprowadzonych w Niemczech sugerują, że owszem. Naukowcy z Uniwersytetu w Ulm badali wpływ antyoksydantów na patogenezę choroby Alzheimera.
Witamina B6 jest ważna dla metabolizmu mózgu. Niski jej poziom wiąże się z zaburzeniami pamięci i zdolności uczenia się, nastrojem depresyjnym, a nawet depresją. U osób starszych niedobór witaminy B6 ma związek z utratą pamięci i demencją.
Wiele osób chciałoby opóźnić lub nawet zatrzymać proces starzenia. Przyjmowanie witaminy D lub kwasów tłuszczowych omega-3 wykazało obiecujące rezultaty w spowalnianiu biologicznego starzenia się u zwierząt. Teraz oceniono, jak działa to u ludzi.
Ludziom po 50-tym roku życia często są zagrożone niedoborem witaminy B12 i kwasu foliowego, ostrzegają badacze z Trinity College w Dublinie.
Jak się wydaje, poziom witaminy D odgrywa ważną rolę w śmiertelności z powodu COVID-19. Pacjenci z ciężkim jej niedoborem są dwa razy bardziej narażeni na poważne komplikacje w wyniku choroby.
Leworęczność ma związek z różnymi zaburzeniami neurologicznymi