Liczba wyników: 4280
Pewne składniki odżywcze pomagają w zachowaniu zdrowia mózgu, pomimo upływu lat, mówią neurolodzy.
Hormon, który jest uwalniany w czasie wysiłku fizycznego, może uchronić przed demencją.
Ból jest tym, co najczęściej odstrasza pacjentów od regularnych wizyt u dentysty. Efekt? Coraz gorsze statystyki próchnicy u Polaków. Na szczęście nowoczesna stomatologia oferuje dziś różnorodne rodzaje znieczulenia, które redukują ból oraz pomagają komfortowo przejść przez leczenie.
W kiszonych ogórkach – jak we wszystkich kiszonkach – są bakterie kwasu mlekowego. To najpopularniejszy i jeden z najważniejszych probiotyków, czyli dobrych bakterii wspomagających nasz organizm, wzmacniających jego odporność.
Niemal w każdym obszarze neurologii obserwujemy widoczny postęp medycyny. Jednak nadal wielu chorych i lekarzy czeka na nowe terapie, które ułatwią pacjentom życie z chorobą. O tym, dlaczego choroby neurologiczne stają się coraz większym wyzwaniem, w jakich obszarach neurologii dokonał się w ostatnich latach postęp i na co czekają pacjenci, opowiada prof. Jarosław Sławek, Prezes Polskiego Towarzystwa Neurologicznego.
Nowe roboty do opieki nad osobami starszymi, dostosowują się do kultury i obyczajów osób starszych, którym pomagają.
Nowy eksperymentalny lek okazał się skuteczny w walce z chorobą Parkinsona.
Gdzie wolą mleko od szampana? W którym kraju warto mieć czerwoną bieliznę i spacerować o północy z walizką? Kto się nie myje w pierwszy dzień Nowego Roku? Jak wyglądają noworoczne zwyczaje w różnych miejscach na świecie?
Warto angażować się w pomoc innym ludziom - dzięki temu pomagamy też sami sobie poczuć się szczęśliwszymi.
Słowa „dieta”, „zdrowe żywienie” czy „racjonalne posiłki” często kojarzą nam się z reżimem dietetycznym, a zmianę nawyków żywieniowych często łączymy z ograniczeniami i zakazami. Zmiana zachowań żywieniowych jest procesem długotrwałym, jednak możliwym do realizacji.