Liczba wyników: 1921
Tlen jest nam niezbędny do życia, ale okazuje się, że wykorzystujemy jedynie 1/4 tlenu wdychanego z powietrza. Czasem jest go jeszcze mniej, na przykład w sytuacjach stresowych, w czasie zmagania się z chorobami, w przypadku zaburzeń snu oraz wraz z upływającym wiekiem. Airnergy, czyli zabieg optymalnego przyswajania tlenu, jest już dostępny w Polsce.
Jak „dobrze" się starzeć? Można skonstruować całą listę spraw, które należałoby wziąć pod uwagę, ale na pewno jednym z jej punktów byłoby odpowiednie odżywianie się. To, co jemy, znacząco wpływa na nasze samopoczucie i wygląd, a dietetyczne wymagania zmieniają się wraz z wiekiem.
W ramach projektu „Zysk dojrzałości" Akademia Rozwoju Filantropii organizuje seminaria na temat zarządzania wiekiem i tworzenia miejsc pracy otwartych dla pracowników w każdym wieku. Przedsięwzięcie skierowane jest do pracodawców (publicznych, prywatnych, organizacje pozarządowe) oraz osób odpowiedzialnych za politykę personalną w firmach i instytucjach.
"Jedz jabłko rano dla zdrowia i jedno wieczorem dla urody" - mówi stare przysłowie. Jeśli się do niego stosujemy i oprócz jabłka codziennie zjadamy banana i garść winogron - mamy ogromną szansę na uniknięcia groźnej choroby oczu - związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki czyli AMD (Age-related Macular Degeneration).
Jak wynika ze statystyk problemy ze snem nasilają się wraz z wiekiem, wśród osób przed 24- tym rokiem życia skarży się na nie tylko 5 %, w przypadku osób po 65- tym roku liczba ta wrasta do 42 %. Do najczęstszych zaburzeń snu należą trudności z zaśnięciem, wybudzanie się w nocy, uczucie zmęczenia rano.
Starsze kobiety, u których poziom witaminy D jest dostatecznie wysoki, są mniej narażone na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD), chorobę, która może spowodować nieodwracalną utratę wzroku. Do takich wniosków doprowadziły niedawne badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie Archives of Ophthalmology.
Liczba kubków smakowych na języku zmniejsza się wraz z wiekiem, a im mniejsza jest ich ilość, tym bardziej prawdopodobne jest, że poziom glukozy we krwi na czczo będzie podwyższony.
Dieta może wpływać na ryzyko związane z rozwojem i postępem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (Age-related Macular Degeneration, AMD).
Osłabione sygnały elektryczne w mózgu mogą być wczesnym znakiem ostrzegawczym przed chorobami neurodegeneracyjnymi związanymi z wiekiem, takimi jak choroba Alzheimera.
Z wiekiem ludzie stają się bardziej hojni. Przynajmniej jeśli chodzi o gotowość do pomocy nieznajomym, mówią naukowcy z National University of Singapore (NUS).
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem