Liczba wyników: 1404
Pączek to przysmak znany na całym świecie. Choć przybiera on różną formę, jedno jest pewne - to wyjątkowo kaloryczny smakołyk o wysokim indeksie glikemicznym! Ma średnio 340 kcal, 5 g białka, 52 g węglowodanów i 12 g tłuszczu. Oznacza to, że jeden pączek zaspokaja prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na tłuszcz i żeby go spalić, trzeba by jeździć na rowerze przez ponad godzinę. Średnio w Tłusty Czwartek zjadamy 2,5 pączka, co w skali Polski daje aż 100 milionów takich wypieków. Tłusty Czwartek jest zatem wyjątkowo tłusty.
Przenoszony głównie przez tropikalne komary Aedes aegypti, zwane również komarami azjatyckimi lub tygrysimi, wirus Zika zbiera coraz większe żniwa na całym świecie. Obecnie najbardziej dotkniętym krajem jest Brazylia. Według różnych doniesień, wirus ten zawędrował tam najprawdopodobniej wraz z kibicami jadącymi na Mundial 2014, a tylko do końca 2015 roku zanotowano tam ponad 84.000 zakażeń. Niestety coraz więcej przypadków odnotowuje się także w Ameryce Południowej i Środkowej. Europa nie musi się na razie obawiać, odnotowano kilka przypadków zachorowań, ale za sprawą osób, które podróżują, turystów, powracających z krajów o wysokim ryzyku zakażenia się, istnieje prawdopodobieństwo rozprzestrzenienia się wirusów. Jeśli nawet nie jesteśmy w grupie ryzyka, to dobrze wiedzieć, jakie skutki niesie ze sobą zakażenie, jak się uchronić przez wirusem i jak sobie z nim radzić w przypadku pojawienia się jakichkolwiek objawów.
Na Osaka Metropolitan University wykorzystano obiektywny i prosty wskaźnik odżywienia zwany Indeksem Ryzyka Żywienia (Nutrition Risk Index, NRI), aby ocenić związek pomiędzy sarkopenią a niedożywieniem u pacjentów w schyłkowym stadium choroby nerek. Jak się okazało, niedożywienie przyczynia się do sarkopenii, czyli znacznego zmniejszenia siły mięśni.
Obszerne badanie obejmujące kilkaset hrabstw w USA, które zamieszkuje ponad 300 milionów mieszkańców, pokazało, że zanieczyszczenie powietrza jest powiązane ze stresem i depresją, co naraża osoby poniżej 65 roku życia na zwiększone ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia.
Osoby podejmujące energiczną aktywność fizyczną, taką jak jogging lub sporty wyczynowe, na obszarach o większym zanieczyszczeniu powietrza, mogą uzyskać mniejsze korzyści z tych ćwiczeń, jeśli chodzi o niektóre markery chorób mózgu.
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Jakkolwiek rak płuc jest tradycyjnie uważany za chorobę palaczy, 15-20 procent nowo zdiagnozowanych nowotworów płuc występuje u osób, które nigdy nie paliły, a wiele z nich jest w wieku 40-50 lat.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim odkryto, że u kobiet, które postrzegają siebie jako samotne, aktywne były obszary mózgu związane z apetytem i motywacją do jedzenia, zwłaszcza gdy pokazywano im zdjęcia wysokokalorycznych potraw, takich jak produkty zawierające cukier. Ta sama grupa kobiet cechowała się też niezdrowymi zachowaniami żywieniowymi i złym stanem zdrowia psychicznego.
Nadmiernie wysoki poziom HDL-C, potocznie zwanego „dobrym cholesterolem", wiąże się z wyższym ryzykiem demencji u osób starszych.
Przewlekła ekspozycja skóry na światło ultrafioletowe powoduje przedwczesne starzenie się, czyli fotostarzenie. W miarę jak skóra ulega temu procesowi, struktury kolagenu typu I, które znajdują się w skórze właściwej poniżej jej górnej warstwy i zapewniają skórze siłę i wsparcie, ulegają niszczeniu. Prowadzi to do zmarszczek, ścienienia oraz utraty elastyczności skóry i jej „rusztowania"
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji