Liczba wyników: 1211
Producenci jedzenia nie żałują cukru w swoich produktach, także tych, które nie są słodyczami. Wszystko dlatego, że znacznie poprawia smak i dzięki temu zwiększa sprzedaż. Okazuje się jednak, że nie tylko eksperci zwracają uwagę na to, że artykuły spożywcze są za słodkie, sami konsumenci także tak je postrzegają.
Niemcy ostrzegają konsumentów, by zachowali szczególną ostrożność podczas jedzenia pomidorów, sałaty, czy ogórków. Według specjalistów właśnie te warzywa wywołały masowe zatrucia pokarmowe, w wyniku których kilka osób zmarło.
Kiedy spada poziom określonych składników pokarmowych, w tym glukozy, informacja o tym jest przesyłana do mózgu, a następnie wywoływane jest uczucie głodu, które prowadzi do zachowań ukierunkowanych na poszukiwanie czegoś do jedzenia. Ten mechanizm jednak nierzadko ulega zaburzeniom, co sprzyja nadawdze i otyłości.
Powszechnie praktykowany sposób spędzania Bożego Narodzenia wiąże się ze spożywaniem nadmiernej ilości jedzenia i nierzadko raczeniem się alkoholem. To ostatnie zaś, jeśli pije się w nadmiarze, może skutkować zaburzeniami pracy serca.
Kobiety, które chcą schudnąć, powinny rzetelnie prowadzić dziennik swojej żywieniowy, nie opuszczać posiłków i unikać jedzenia w restauracjach (szczególnie w porze obiadu) wynika z nowego badania Fred Hutchinson Cancer Research Center.
Powszechny strach palaczy, którzy chcą porzucić nałóg, to ten, że rezygnacja z papierosów będzie oznaczać „pochłanianie" większej ilości jedzenia i przybycie na wadze. Z nowych badań przeprowadzonych w Szwecji wynika jednak, że nie ma takiego prostego przełożenia.
Piramida zdrowego żywienia daje wyobrażenie o tym, ile każdego rodzaju produktów (białka, węglowodanów, nabiału, owoców i warzyw oraz tłuszczów) należy codziennie spożywać. Co ciekawe, pewnego jedzenia brakuje - chodzi o cukier.
Insulinooporność powstaje przede wszystkim na skutek złego, tzw. „śmieciowego” jedzenia, przesadzania z używkami i słodyczami oraz w wyniku ciągłego stresu. Zbagatelizowanie jej może prowadzić np. do cukrzycy typu II. Tymczasem przypadłość tę da się zwalczyć zmieniając tryb życia na bardziej aktywny w połączeniu z odpowiednią dietą.
Przechodząc na dietę wegetariańską należy uświadomić sobie, że nie wystarczy jedynie zrezygnować z jedzenia mięsa na rzecz sałatek czy kanapek z żółtym serem. Podstawa to rozsądne skomponowanie codziennego menu, w którym nie zabraknie miejsca na najważniejsze substancje odżywcze - w tym budulca w postaci białka.
Nikogo nie trzeba zachęcać do ich jedzenia, bo świetnie smakują i są w Polsce powszechnie dostępne. Okazuje się jednak, że znajdują zastosowanie nie tylko na stole - pomidory (i ketchup) można wykorzystać także w innych celach. Zerknij na poniższą listę, może cię zaskoczyć sposób wykorzystania tych popularnych warzyw.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji