Liczba wyników: 3556
Cztery kluczowe zmiany w stylu prowadzenia naszej codzienności mogą przedłużyć życie, wynika z badań opublikowanych w magazynie PloS Medicine.
Źródłem problemów z suchą skórą są zaburzenia w produkcji bariery lipidowej (cementu międzykomórkowego), które powodują ubytki ułatwiające ucieczkę wody i penetrację alergenów.
Soja to produkt, który zdaniem naukowców powinien znajdować się w naszej diecie. Jedne z nowszych badań podważają prozdrowotne właściwości soi.
Picie większych ilości wody pomaga zapobiec rozwojowi kamieni nerkowych.
Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten znajduje się w każdej, najmniejszej nawet komórce, zapewnia prawidłową czynność mięśni i nerwów, a przede wszystkim reguluje ilość wody, jaką organizm zatrzymuje lub wydala przez nerki.
Coraz więcej Polaków czuje się bezpiecznie w swoim miejscu zamieszkania. Pokazują to dane CBOS (90 proc.) oraz publikowane już przez nas wyniki tegorocznej edycji Polskiego Badania Przestępczości (blisko 80 procent). Oceny te przekładają się także na wysoką ocenę pracy policji (ok. 73 procent). Polska notuje jeden z najniższych wśród państw UE odsetek tych, którzy w swojej okolicy nie obawiają się przestępczości, przemocy i działań wandali.
Choroby układu krążenia dotyczą wielu Polaków, warto jednak pamiętać, że przebyty zawał serca czy leczenie się na nadciśnienie nie muszą ograniczać naszej aktywności życiowej i zawodowej.
Maseczki mogą być pomocne w walce z wieloma niedoskonałościami naszej cery, działają intensywniej niż kremy jednak, aby uzyskać zadowalający rezultat należy stosować je regularnie.
Ryby to ważny element naszej diety, naukowcy prowadzący badania na temat wpływu rybiego tłuszczu na nasze zdrowie dostarczają kolejnych powodów, dla których watro po nie sięgać.
Spożywanie nabiału jest dla naszego zdrowia istotniejsze niż sądzimy. Naukowcy odkryli, iż istnieje zależność pomiędzy obecnością w naszej diecie jogurtów i innych przetworów mlecznych a ryzykiem wystąpienia paradontozy.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność