Liczba wyników: 4521
Pracownicy Instytutu Badań Biomedycznych Fralin stworzyli nowe narzędzie do oceny właściwości przetworzonej żywności, która stanowi 58 procent kalorii spożywanych w Stanach Zjednoczonych. Takie jedzenie zaś wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi.
Samo patrzenie na naturalne elementy otoczenia podczas spacerów po mieście może przynieść znaczne korzyści dla zdrowia psychicznego.
Leczenie lęku i depresji zmniejsza liczbę wizyt na izbach przyjęć i ponownych hospitalizacji wśród osób z chorobami serca.
Posiadanie różnych grup przyjaciół poprawia samopoczucie i spójność społeczną.
Serie ćwiczeń o umiarkowanej lub dużej intensywności mogą poprawić skuteczność terapii przeciwciałami stosowanymi w leczeniu przewlekłej białaczki limfatycznej.
Filozofowie i naukowcy od dawna interesują się tym, jak umysł przetwarza nieuchronność śmierci, zarówno poznawczo, jak i emocjonalnie. Można by się na przykład spodziewać, że przypomnienie o ludzkiej śmiertelności - powiedzmy nagła śmierć ukochanej osoby - wprawi nas w stan obezwładniającego strachu przed nieznanym. Tak się jednak nie zdarza. Jeżeli perspektywa śmierci jest tak niezrozumiała, dlaczego nie drżymy w ciągłym przerażeniu z tego powodu?
Naukowcy z Uniwersytetu w Osace odkryli, że szczepy bakteriemii C. butyricum były pochodnymi probiotycznymi. Probiotyki oferują szereg korzyści zdrowotnych, ale ich niekorzystne skutki mogą czasami prowadzić do bakteriemii, w wyniku której określone drobnoustroje krążą w krwiobiegu po całym organizmie.
Ogólne korzystanie ze smartfonu nie jest odpowiednim wskaźnikiem lęku, depresji lub stresu, twierdzą badacze, którzy jednak zalecają ostrożność w przypadku cyfrowego „detoksu".
Skrobia oporna to niestrawne białko, które fermentuje w jelicie grubym i - jak pokazano w badaniach na zwierzętach - jej spożycie ma pozytywny wpływ na metabolizm.
Naczynia krwionośne w płucach nie przypominają pozostałych w organizmie. Różnica ta staje się wyraźna w przypadku nadciśnienia płucnego, w którym naczynia w tych narządach sztywnieją, co prowadzi do przewlekłej choroby płuc, niewydolności serca i śmierci. Uczeni z Uniwersytetu w Pittsburghu odkryli, że komórki mają nadmierny „apetyt" na pewne składniki.
Stres osłabia funkcje poznawcze, pomimo innych czynników ochronnych