Liczba wyników: 5368
Pijemy te napoje bez względu na ich właściwości, ale miło jest wiedzieć, że codzienne przyzwyczajenia przydają nam korzyści zdrowotnych. W rozległym badaniu w Holandii stwierdzono, że umiarkowane spożycie kawy lub herbaty znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca.
Naukowcy z Uniwersytetu w Liverpoolu zidentyfikowali nowe białko, który być może sprawi, że będzie mniejsza umieralność na raka w przyszłości. Dzięki badaniu jego poziomu szybko będzie można wykryć chorobę.
Ericsson Consumer Lab ustalił, że w ciągu ostatnich 3 lat do korzystania z telefonów komórkowych najbardziej przekonały się osoby powyżej 50. roku życia, określone w badaniu jako „Tradycjonaliści".
Dermokosmetyki stały się już rozpoznawalną i docenianą przez klientki polskich aptek kategorią produktów farmaceutycznych. Jednocześnie, jak podkreśla 57 procent farmaceutów w skierowanym do nich badaniu ankietowym, przy właściwym doborze dermokosmetyku, konieczna jest specjalistyczna porada i wsparcie.
W nowym badaniu odkryto związek pomiędzy osłabieniem zmysłu węchu i wcześniejszą śmiercią.
Wielu ludzi w starszym wieku obawia się demencji, bo choroba oznacza kłopoty z samodzielnym funkcjonowaniem i odbiera niezależność. Demencja wiąże się ze starzeniem się, ale nie oznacza to, że każdy w pewnym wieku musi na nią zachorować. Właściwie, okazuje się, że jednemu na trzy przypadki otępienia można by zapobiec.
Wyniki małych argentyńskich badań sugerują, że użytkownicy telefonów komórkowych mogą mieć podwyższone ryzyko osłabienia kości. W badaniu testowano wpływ komórek na stan stawu biodrowego.
W jednym badaniu wykazano, że związki znajdujące się w czekoladzie pełnią ochronna rolę dla pamięci.
Dzięki badaniu krwi można oszacować ryzyko zawału u danego pacjenta w ciągu najbliższych pięciu lat.
Sprawdź, czy dotyczą cię czynniki ryzyka cukrzycy i dowiedz się więcej o badaniu poziomu cukru we krwi.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później